Ohlédnutí za sezonou 2018/2019

23.06.2019 | Ondřej Hlaváč
msfl.png

Napínavá. Tak by se dala jedním slovem shrnout sezona 2018/2019 Moravskoslezské fotbalové ligy. Do posledního kola se hrálo o titul i o záchranu. Mistrem Moravskoslezské fotbalové ligy se poprvé v historii stali fotbalisté SK Líšeň. O jejich prvenství rozhodlo až poslední kolo, ve kterém Frýdek Místek nedokázal bodovat na půdě Hlučína. A protože brněnští fotbalisté zvítězili v Hodoníně, vyhoupli se do čela tabulky. Do nižší soutěže sestupují Valašské Meziříčí, Spartak Hulín, Jiskra Rýmařov a FK Hodonín.

Líšni se povedla především podzimní část sezony, kdy si vybudovala osmibodový náskok na druhou Kroměříž. "Vzhledem k našemu postavení v tabulce je naší povinností podat žádost o udělení licence," řekl v zimní přestávce webu MSFL.cz předseda klubu Karel Hladiš. V Líšni se tak poprvé začalo mluvit o postupu do profesionální soutěže a o podmínkách, které je nutné splnit. Poté, co v zimě odešel nejlepší střelec mužstva Jakub Přichystal do Zbrojovky, nastal ale na jaře výsledkový útlum. "Hledal jsem různé cesty, jak tým oživit i tím, že jsem klubu nabídl svoji rezignaci, aby přišel někdo nový a kluky probudil," řekl trenér Machálek pro Brněnský deník. Hlavní kouč u mužstva ale zůstal a dokázal vybojovat první příčku.

S jednobodovou ztrátou se umístili na druhé příčce fotbalisté Petřkovic. Jednalo se sice o teprve třetí sezonu ostravských fotbalistů v MSFL, byla pro ně ale tou nejúspěšnější. I přes dobré výsledky po celou dobu sezony předem deklarovali, že soutěž sice chtějí vyhrát, postoupit mezi profesionály si ale netroufají.

Zklamání zavládlo v Kroměříži a Frýdku Místku. Oba týmy pokukovaly po Fotbalové národní lize a kdyby jim byl postup nabídnut, zřejmě by této možnosti využily. Frýdek Místek měl po sestupu z Fotbalové národní ligy na podzim průměrné výsledky. V zimní přestávce došlo ale k přebudování kádru a frýdečtí fotbalisté sbírali jedno vítězství za druhým. Dařilo se také obraně, která v čele s brankářem Kofroněm udržela dvanáctkrát čisté konto v patnácti jarních utkáních. Stíhací jízda ale postupem neskončila. V posledním utkání Frýdek zaváhal na půdě Hlučína a skončil až třetí. Kroměříž po nadějném podzimu přišla v zimní pauza o trojici opor. Již zmíněný brankář Kofroň a také obránce Hloch a záložník Hirsch bez svolení nastoupili v zimním přátelském utkání Frýdku Místku. "Ani jeden z nich nás o tom, že bude hrát za Frýdek-Místek, neinformoval. Všichni víme, že to nebylo správné řešení. Bereme to jako porušení závazku vůči klubu a nadále s nimi nepočítáme. Mohou si hledat nové angažmá," prohlásil tehdy trenér Kroměříže Bronislav Červenka. Oba kluby mají ve svém kádru nejlepšího střelce soutěže. Jan Silný z Kroměříže i Adam Varadi z Frýdku nastříleli shodně jedenadvacet branek.

Mizernou sezonu prožili ve Valašském Meziříčí. Během třiceti zápasů nedokázali ani jednou zvítězit, inkasovali přesně sto branek a připsali si pouhých pět bodů za pět remízových výsledků. Již po podzimu bylo jasné, že půjde o prvního sestupujícího. V jarních odvetách se nedařilo ani Hulínu a po devíti sezonách v MSFL Spartak sestoupil. Po sestupu se z Hulína rozprchli hráči do okolních klubů a vedení pro nedostatek hráčů stáhlo přihlášku do divize. Sestup z MSFL tak znamená, alespoň prozatím, konec mužů Spartaku Hulín v soutěžích.

Infarktový konec soutěže dopadl šťastně pro nováčka z Nového Města na Moravě. SFK Vrchovina zvítězila v Kroměříži a její o záchranu bojující konkurenti svými výsledky pomohli udržet klub ve třetí lize. Oporou mužstva byl útočník Tomáš Duba, jenž nastřílel sedmnáct branek. Jiskra Rýmařov, Hodonín i Vrchovina získali shodně pětatricet bodů. Výsledky v minitabulce vzájemných zápasů měla Vrchovina nejlepší a vydobyla si tak záchranu. V MSFL zůstává také druhý nováček z Dolního Benešova, který získal o dva body více než Vrchovina. Zajímavostí je, že Rýmařov, Valašské Meziříčí i Hodonín byli v loňské sezoně nováčky v MSFL a nyní společně po dvou sezonách ve třetí lize opět sestupují do divize.

Oproti předchozí sezoně ubylo v MSFL vstřelených branek. Zatímco vloni se radovalo 235 hráčů z 858 gólů, lotos to bylo pouhých 195 hráčů a 791 vstřelených branek. Klesl také počet žlutých (962 letos, 1015 vloni) a červených karet (35 a 38). Každé utkání ale průměrně navštívilo o jedenáct diváků více, než v předchozí sezoně.