Valašské Meziříčí převezme Pavel Hajný

18.06.2019 | Ondřej Hlaváč
valmez.jpg

Valašské Meziříčí má za sebou mizernou sezonu. Po bídném podzimu se nepodařilo mužstvo nastartovat ani v jarních odvetách a trenér Marian Bedrich u mužstva skončil. Novým koučem divizního celku se stal Pavel Hajný, dosavadní trenér Nového Jičína. Sestup čeká také starší dorostence Valmezu. O právě skončeném ročníku i o divizní budoucnosti jsme se bavili se sportovním manažerem Valašského Meziříčí Antonínem Hořínem. Do funkce byl dosazen až v průběhu jarní části sezony, špatné výsledky ale odvrátit nedokázal. Budoucnost klubu přesto vidí optimisticky: "Třetí liga je pro Valašské Meziříčí reálným sportovním cílem."

V klubu na pozici manažera působíte několik měsíců. Co se vám dosud podařilo v klubu změnit?
Za tu krátkou dobu, co jsem v pozici manažera, proběhly zejména revizní práce a zpřehlednění činností. V rámci klubu bylo nesmírně důležité dorovnání všech sporů a neduhů z let minulých. Díky tomu klub vstupuje do divizního podzimu s čistým štítem a postupně se buduje lepší obraz klubu v regionu.

Po nástupu do funkce jste měl několik ambiciózních cílů jako nastavení vnitřních procesů nebo změny ve finančním řízení klubu. To jsou většinou věci, které fanoušci mohou těžko postřehnout. Jak se vám vaše vize daří přenášet do praxe?
Jedná se o jedenu ze současných nejdůležitějších priorit, která stále není dokončena na sto procent. V rámci klubu postupně dochází k nastavování nových pravidel, jak pro hráče, tak i trenéry. V otázce financí bylo zásadní dorovnání všech sporů jak s některými bývalými hráči, tak i s okolními kluby. Klub je nyní absolutně bez jakýchkoli finančních závazků. Prioritou jsou hlavně zdravé finance, tak aby bylo zabezpečeno pokrytí všech mzdových nákladů klubu. Velkým úspěchem jsou například i centrální nákupy klubu, díky kterým se dá ušetřit velká část nákladů na vybavení a sportovní pomůcky.

Mezi vašimi plány bylo také budování pozitivního PR. Na průměrné návštěvnosti, kterou má Valašské Meziříčí nejnižší ze všech klubů v Moravskoslezské fotbalové lize, se to bohužel neprojevilo. Jak hodnotíte tuto oblast?
Bohužel se zde projevovaly špatné sportovní výkony A týmu. Divákům a fanouškům se není ani co divit, že na stadion neměli chuť zavítat. Zlepšení PR klubu je během na dlouhou trať. Hned v počátku jsem nechal vytvořit nové marketingové prvky, náborové letáčky a bannery, které se pomalu vrývají fanouškům do paměti. Pevně věřím, že v divizní části sezóny bude návštěvnost již větší. I díky geografické blízkosti soupeřů. V oblasti marketingu nás však čeká ještě velké úsilí a dílčích projektů. Ať to jsou například nové internetové stránky, nové logo klubu nebo upomínkové předměty. Samozřejmě jsou však nejdůležitější sportovní výsledky a kvalitní fotbal, to táhne diváky nejvíce.

Angažmá u Valašského Meziříčí je pro vás první v roli manažera klubu. Splnilo se vaše očekávání, se kterým jste tuto funkci přijal?
Samozřejmě, že každá změna s sebou přináší i trochu zkreslený pohled na věc. Zprvu jsem netušil, že celková agenda bude tak rozsáhlá a časově náročná. Ovšem brzy si člověk na toto tempo zvykne. Musím říct, že mě tato práce naplňuje a baví.

Letošní výkony Valašského Meziříčí jsou v Moravskoslezské fotbalové lize velmi špatné. V jarní části jsou výsledky ještě horší, než byly ty podzimní. Na jaře jste vstřelili pouze tři branky, pětapadesát inkasovali a získali jediný bod. Jak vy vnímáte vystoupení Valašského Meziříčí v MSFL?
Dalo by se říct, že i jako vysvobození. Kluci dělali co mohli, ovšem herně to na lepší výsledky nestačilo. Byly zápasy, kdy mohl tým vyhrát a prolomit své psychické prokletí. Bohužel nestalo se tak. Obecně lze říct, že pro klub i hráče se jednalo o cennou zkušenost, která se nyní zužitkuje v divizi. Stále tvrdím, že třetí liga není pro TJ Valašské Meziříčí snovým přáním, ale reálným sportovním cílem.

Po loňské premiérové sezoně v MSFL nic nenasvědčovalo tomu, že to bude letos takový průšvih. V klubu jste v té době nepůsobil, přesto - zkoumaly se v klubu příčiny tohoto propadu? A v čem vidíte příčiny letošního trápení mužstva?
Samozřejmě, že proběhla detailní analýza a rozbor hráčů. Problémem bylo zejména hráčské složení týmu, kdy v kabině chyběla ta správná chemie a hlavně během jara byla i velká marodka u klíčových hráčů, například Martin Výmola. Bohužel posily, které přišly během zimního přestupního období, nenaplnily naše očekávání a herní výkonost.

Tým Valašského Meziříčí prošel v zimě spoustou změn a během sezony se v jeho sestavě objevilo 34 hráčů. Jarním výkonům to sice moc nepomohlo, ale na druhou stranu dostali možnost sbírat zkušenosti mladí fotbalisté. Poznal jste z jarních výkonů, na kom se dá v příští sezoně stavět?
Určitě. Jsem moc rád, že zejména naší starší dorostenci dostali ve třetí lize tolik prostoru. Určitě jim to přineslo velké zkušenosti a bylo vidět, jak zápas od zápasu rostou. U klíčových postů je již jasno, kdo bude v divizi pokračovat a kdo ne.

Trenér Marian Bedrich na začátku dubna řekl, že věří, že mužstvo do konce sezony alespoň třikrát vyhraje. Ani tento dílčí cíl se splnit nepodařilo. V posledních zápasech se navíc na lavičce objevuje pouze René Bača. Dostane vaši důvěru i v divizi?
S trenéry Marianem Bedrichem a René Bačou jsme se po vzájemné diskuzi dohodli na ukončení spolupráce. Tímto bych jim chtěl poděkovat, za odvedenou práci pro klub v jeho složité situaci. Trenéři klubu hodně pomohli a jsem rád, že jsem se rozešli v dobrém a s přáním mnoha úspěchů v další fotbalové kariéře. Tým od další sezony převezme trenér Pavel Hajný, který k nám přešel z divizního Nového Jičína.

Již v říjnu po sérii špatných výsledků řekl člen vedení Petr Zahradníček, že od zimy se začne tvořit kádr pro divizi a tím prakticky rezignoval na záchranu. Klub následně propustil trio fotbalistů Pěnička, Michálek a Pospíšil. Na jaře zase došlo k přeřazení Marka Šichora do béčka. Přitom do zápasu s Frýdkem Místkem nastoupil jako střídající hráč do pole brankář Michut. Může se zdát, že změny jsou velmi rychlé, nepříliš plánované a budování kádru postrádá koncepci. Co si o tom myslíte?
Tyto změny se mohou jevit značně negativně, ovšem za mě se jednalo o změny pozitivní. I přes otřesné sportovní výkony se pomalu začíná tvořit mužstvo, které bude hrdé, že hraje za Valašské Meziříčí. Klub dal jasný signál, že očekává od hráčů jen stoprocentní výkony. V současné době probíhají aktivní rozhovory s případnými posilami týmu, tak aby naplňoval představy a koncepci nového trenéra Pavla Hajného.

Má Valašské Meziříčí ambice a prostředky aby v blízké budoucnosti opětovně hrálo v Moravskoslezské fotbalové lize?
Pokud je myšleno brzkou dobou nadcházející sezóna, tak to určitě ne. Ovšem z dlouhodobého hlediska v horizontu dvou až tří let bychom velice rádi opět klepali na brány třetí ligy.

V letošní sezoně se bohužel nedaří ani vašim dorosteneckým mužstvům. V čem vidíte příčinu?
Bohužel dorostenci doplatili na nepovedený podzim, kdy měli získat mnohem více bodů. Jarní část poté přinesla napínavé boje, kdy do předposledního kola stále byla naděje na záchranu. Musím před klukama a trenérem Janem Pítrem smeknout, jak velký posun v jarní části sezóny udělali. Kdyby na podzim hráli, tak jak na jaře, určitě by soutěž udrželi. Výhra nad Zbrojovkou, remíza se Sigmou či Baníkem - to nejsou výsledky za které bychom se měli stydět. Na další sezónu je cílem dorostu se opět probojovat do dorostenecké ligy.

Po letošní sezoně dojde k reorganizaci soutěže. Vznikne nová skupina divize a zapojí se také béčka profesionálních klubů. Jaký je váš názor na tuto změnu. Vítáte ji?
Pozitivně kvituji zejména geografickou blízkost mužstev, kdy o různá derby nebude nouze. To určitě fotbal pro diváky hodně zatraktivní. Negativně vnímám však počet herních zápasů, třináct utkání je strašně málo.

V příští sezoně budete hrát divizi. S jakými cíli půjdete do nového ročníku?
Pokud skončíme na konci sezóny v horní polovině tabulky, budeme spokojeni. Teď je nejdůležitější stabilizace A týmu.