Rui Amorim: Naším dlouhodobým cílem je postoupit

27.01.2024 | Ondřej Hlaváč
rui-amorim.jpg

Série čtyř remíz a dvě prohry s nováčky Moravskoslezské fotbalové ligy v úvodu sezony připravily o místo znojemského kouče Luíse Filipe Silvu. Na dalších pět utkání se mužstva ujal asistent Ridi Dauti dokud sportovní vedení Znojma nenašlo nového hlavního trenéra. Toho vybrali opět v Portugalsku a na lavičku usedl Rui Miguel Félix Amorim Reis. A zatím to vypadá na solidní trefu. Šestačtyřicetiletý rodák z Porta umazal ztrátu na čelo tabulky a přezimuje na nadějné páté příčce se čtyřbodovým odstupem na postupové místo. Ambice jsou ale větší. "Naším dlouhodobým cílem je postoupit," říká v rozhovoru pro MSFL.cz. Blýská se fotbalovým fanouškům ve Znojmě na lepší časy?

Nové tváře
Plnit náročné úkoly a vysoké cíle bude Rui Amorim s několika posilami, které klub opět hledá v zahraničí. Zadní řady posílí pětadvacetiletý obránce Diogo Bessa, který je odchovancem Porta a mládežnickým reprezentantem Portugalska. Z Pyrenejského poloostrova přichází také třiadvacetiletý křídelník Miguel Velosa, který naposledy působil ve čtvrté portugalské lize v klubu GD Peniche. Třetí a prozatím poslední oznámenou posilou je sedmadvacetiletý záložník Marcelino Tambá, jenž přichází z nejvyšší lucemburské soutěže, kde nastupoval za FC Differdange.

Trenérská kariéra:
SC Salgueiros, Condeixa, CD Fátima, FC Vizela, UD Leiria, Santa Clara, SC Salgueiros, Benfica Castelo Branco, Mirandela, FC Pedras Rubras, Sport Canidelo

Rozhovor

V českém fotbale, obzvlášť na třetiligové úrovni, nepůsobí mnoho zahraničních trenérů...
Předně chci říct, že je pro mě čest působit v této krásné zemi. Myslím si ale, že lepší otázka je, proč české kluby nenajímají trenéry ze zahraničí. Pro trenéry nejsou žádná omezení, která by je limitovala v tom, kde by měli pracovat. Doufám, že česká liga se změní a využije odlišný styl i myšlení, které zahraniční trenéři mohou přinést. Toto náročné angažmá jsem nepřijal bez toho, abych si prověřil klub i jeho historii. Jsem přesvědčen, že já, můj tým i akcionáři dokážeme klubu svými znalostmi a zkušenostmi pomoci. Na druhou stranu si také myslím, že díky novým zkušenostem budu lepším trenérem.

Jak moc pro vás bylo komplikované, že jste neznal české prostředí ani své soupeře v MSFL?
Každý zkušený trenér si musí udělat svůj domácí úkol a analyzovat své soupeře, jejich silné a slabé stránky i prostředí, ve kterém pracuje. Adaptace mého trenérského týmu nebyla žádný problém. Fotbal je univerzální sport. Pravidla jsou stejná, což celý proces adaptace usnadňuje. Výzva je čeština, ale vystačíme si s angličtinou, španělštinou nebo jinými jazyky.

Jakým fotbalem chcete, aby se Znojmo pod vaším vedením prezentovalo?
Jsem Portugalec a vyrostl jsem v prostředí s hráči, kde jsou základem technické schopnosti a dovednosti, inteligence, chuť učit se a rozvíjet se. Mám rád útočný fotbal, který ale také závisí na stylu hry soupeře. Nemohu říct, že bychom měli nějaký jeden styl, ale využíváme různá řešení podle soupeře a typu hráčů, které mám v týmu.

Složení vašeho týmu není v Česku typické. Na soupisce nemáte žádného domácího hráče.
Chápu, kam touto otázkou míříte, protože to není poprvé, co na takovou otázku odpovídám. Svět sportu a zejména fotbalu, celosvětově nejpopulárnějšího a nejsledovanějšího sportu, nezná hranice ani tento typ národního myšlení. Ve fotbale není důležitá národnost, náboženství ani barva pleti, protože tým bez ohledu na národnost hájí barvy Znojma. V ročníku 2014/2015 jsem pracoval v portugalském klubu, kde jsme měli jedenáct národností a nikdo nám takové otázky nekladl.

V kabině se zřejmě nemluví česky. Může v takovém prostředí uspět talentovaný mládežnický hráč?
To není tak úplně pravda. Pokud se bavíme o každodenních činnostech, je v klubu spousta česky mluvících lidí. Navíc mladý talentovaný hráč s ambicemi uspět v kariéře profesionálního fotbalisty by neměl poměřovat svůj úspěch s tím, zda umí česky nebo anglicky. Kolik špičkových hráčů hraje anglickou nebo španělskou ligu a přesto neumí anglicky nebo španělsky? Mnoho. 1.SC Znojmo je profesionální klub, který má své úkoly a cíle, kterých musí dosáhnout. Hráč, ať je český nebo ne, který na tuto úroveň nemá, nebude součástí týmu.

A jak funguje spolupráce s mládeží?
Naším cílem je zapojit naše mladé talenty, ale je to pro mě těžké téma. S mladými talentovanými hráči se musí komunikovat a integrovat je do A týmu, aby získali zkušenosti. Musí mít ambici být součástí prvního týmu. Když je ale pozvete, aby s námi trénovali a oni odmítnou, nemáme k tomu moc co říct. Nejsem v pozici, abych to řešil, protože je to věc vyššího vedení klubu. Upřímně ale říkám, že jsem nikdy nezažil takto rozpojenou mládež a první mužstvo. Tento nefunkční stav tady byl před mým příchodem i před převzetím klubu novým majitelem. Snažíme se o dialog se všemi zúčastněnými stranami.

Čeká vás dlouhé zimní tréninkové období. Už víte, k jakým změnám v týmu dojde?
Procházíme procesem hodnocení, víme, co chceme a na jaké pozice potřebujeme tým posílit, samozřejmě někteří hráči odejdou a jiní je nahradí. O informace se podělíme v nejbližší době.

Podaří se vám udržet nejlepšího střelce soutěže Carlose Neta?
I když jsme dostali nabídky ze zámoří, Carlos Neto v klubu zůstává. Je odhodlán pomoci týmu k dosažení našich letošních cílů. Co bude po sezoně, to se teprve uvidí.

Na podzim jste dosáhli velkého úspěchu a na postupovou příčku ztrácíte pohé čtyři body. Je cílem klubu postoupit do druhé ligy?
Každý klub v této lize touží postoupit, není to snadná liga ani úkol. Pro prvních šest, sedm klubů jsou šance vyrovnané. Naším dlouhodobým cílem je postoupit. Nejsme farma pro ostatní kluby.