Petřkovice končí v MSFL, mládeže se pád nedotkne

22.04.2021 | Ondřej Hlaváč
petrkovice.png

FC Odra Petřkovice po sezoně 2020/2021 uzavře své působení v Moravskoslezské fotbalové lize. Po pěti sezónách se ostravský klub rozhodl postoupit licenci fotbalovému spolku z Frýdku Místku a začít znovu v městském přeboru. Končí tak nejúspěšnější éra petřkovické kopané.

Budování mládežnické základny

FC Odra Petřkovice z třítisícového ostravského městského obvodu ještě v roce 2010 podstupovala souboje v krajském přeboru. V klubu se starali o jedno družstvo žáků a nezdálo se, že klub čeká mohutný rozvoj.

Po roce 2010 se začala Odra soustředit na výchovu mládeže. Po pěti letech práce měl klub registrovány bezmála dvě stovky fotbalistů a mládežnická základna se opírala o devět družstev. Nejpočetnější byly nejnižší kategorie předpřípravek a přípravek. Malí fotbalisté se mohli posunout do dvou žákovských a poté do dvou dorosteneckých kategorií.

Práci s mládeží podporovala i tamní radnice a v roce 2011 vznikl turnaj O pohár starosty Petřkovic, nynější Landek Cup. V turnaji pro starší přípravky se utkávají družstva z blízkého i širokého okolí a v současnosti se jedná o jeden z nejprestižnějších a největších turnajů ve své kategorii. "Princip turnaje je, že i hráči neligových klubů se mohou utkat s týmy, které mají fotbalovou akademii a ukázat, že všude jsou dobří fotbalisté," říká o turnaji jeho ředitel Roman Holiš. V posledním úplném ročníku konaném v roce 2019 se ve dvou dnech utkalo 48 týmů a nechyběly ani přípravky velkých klubů jako Baník Ostrava, Gornik Zabrze, Wisla Krakow, Sigma Olomouc, Viktoria Plzeň, Dynamo Kyjev nebo Karpaty Lvov. Z okolních týmů pak přijeli Krnov, Těrlicko, Stará Bělá, Vřesina nebo Poruba. Jubilejní desátý ročník byl poznamenán pandemickou situací a zúčastnilo se pouze 12 klubů.

S rostoucím počtem registrovaných fotbalistů nastal v Petřkovicích problém s infrastrukturou. Nedostatek byl zejména hracích ploch a sportovní areál již neodpovídal velikosti klubu. "Byl to jeden z faktorů," přiznává pro www.MSFL.cz Dušan Kašický a doplňuje: "Máme záměr na rekonstrukci fotbalového areálu, který zázemím neodpovídá soutěži, jako je MSFL. Mělo se začít projektovat a následně žádat o dotaci na Národní sportovní agenturu. Program, ze kterého měla být projektová dokumentace financována, byl ale vzhledem k aktuální pandemické situaci pozastaven. Věříme a jsme připravení se k projektu vrátit a realizovat ho i v budoucnu. Klub si totiž odpovídající zázemí zaslouží."

Pětiletka v MSFL

V roce 2015 Odra zvítězila v Moravskoslezském přeboru a slavila postup do divize. Následující sezonu fotbalisté Petřkovic vyhráli také Divizi E a poprvé v historii se klub těšil na Moravskoslezskou fotbalovou ligu. "Vždy se povedlo dát dohromady výbornou partu kluků a ti předváděli líbivý fotbal, který zároveň přinášel dostatek bodů. S dobrými výkony týmu šly nahoru i výkony jednotlivců a několik kluků si výkony v našem dresu řeklo o pozornost z vyšších soutěží", hodnotí Dušan Kašický nejúspěšnější období klubu, kdy ještě spoluhráčům pomáhal přímo na hřišti. Přitom působil i ve výboru klubu, jehož členem je dodnes a převzal i funkci sportovně provozního ředitele. "Agenda související s postupy do vyšších soutěží v čase výrazně rostla. Již nebylo možné to vše zvládnout v kanceláři i na hřišti, z tohoto důvodu jsem po prvním soutěžním podzimu v MSFL své hráčské působení v klubu ukončil," vzpomíná na sezonu 2016/2017, ve které si připsal 6 startů.

První sezona mezi poloprofesionály skončila pro Odru úspěšně. Šestá příčka a zisk pětačtyřiceti bodů byl skvělý výsledek, který pod Landekem potvrzovali i v dalších sezonách. Vrcholem byla druhá příčka v sezoně 2018/2019. K podobnému úspěchu měla Odra nakročeno i v minulé sezoně, která byla předčasně ukončena kvůli koronavirové pandemii. I v současném pozastaveném ročníku jsou fotbalisté Odry na stříbrné příčce.

Kromě výchovy mládeže se pod Landekem dařilo i zlepšovat a posouvat dospělé hráče mezi profesionály. Útočník Marek Szotkowski po necelých třech sezonách v Odře přestoupil do Viktorie Žižkov (nyní Líšeň), Roman Holiš přešel do Vítkovic (nyní Táborsko), Lukáš Kania přes Vítkovice a Blansko zakotvil v prvoligové Opavě a v prvoligových Bohemians 1905 v současnosti hraje také útočník David Puškáč.

Důraz na výchovu mládeže

Licence se nyní stěhuje do Frýdku Místku, kde spory mezi fotbalovými subjekty vyvrcholily odchodem mužského fotbalu do Vratimova. "Pokud mám správné informace, jiný zájemce o licenci ani nebyl," komentuje převod Kašický s tím, že další podrobnosti sdělit nemůže. "Smluvní strany jsou v této věci vázány mlčenlivostí," doplňuje na vysvětlenou.

Proč tedy Petřkovice v MSFL končí? Na jednu stranu chybí kvalitní a odpovídající zázemí. Podpora města není také tak velká jako v okolních městech. "Podle mých informací dává Frýdek Místek do fotbalu jedenáct milionů," odhaluje Táč v rozhovoru pro Deník. Pro porovnání podpora Hlučína je okolo tří milionů. "Dlouhodobě jsme prosazovali, aby třetí liga, poloprofesionální soutěž, byla podpořena jinak, než-li kluby třeba okresní, či krajské soutěže. Přesto je nutno říct, že statutární město Ostrava patřilo a pořád patří k významným partnerům klubu," doplnil Kašický. Faktorem, který přispěl k rozhodnutí ukončit působení v MSFL, byl také dopad pandemie na soukromý sektor. "Firmy v současnosti řeší své existenční problémy, podpora sportu pro ně není nyní prioritou. Odra nemá v portfoliu velkého a ekonomicky silného partnera, spíše více menších místních a regionálních firem. V této oblasti panuje velká nejistota ohledně budoucnosti," vysvětluje Kašický a dodává: "Vždycky jsme se chovali rozpočtově odpovědně a pracovali pouze s tím, co jsme věděli, že umíme zajistit. Klub nikomu nic nedluží. Do nějakého dobrodružství s nejistým výsledkem již nebyla vůle se pouštět."

"Je samozřejmě jasné, že naši hráči budou hrát jinde," říká k situaci předseda klubu Petr Táč, jehož překvapilo, že Frýdek Místek měl zájem pouze o licenci, nikoli o hráče, kteří dokázali vykopat průběžnou druhou příčku.

Fotbal v Petřkovicích ale nekončí. Družstvo dospělých začne působit v městském přeboru, ze kterého chce co nejrychleji postoupit do krajské soutěže. Kašický potvrzuje, že mládež naopak zůstane nedotčena: "Pokračujeme nadále ve své stávající struktuře, s důrazem na mládež, kde již několik let disponujeme kompletní mládežnickou strukturou a jsme držitelé Krajského sportovního střediska mládeže."

"Jsem přesvědčený o tom, že naše působení v MSFL bylo důstojné a toto období patří v historii klubu rozhodně k nejúspěšnějším," říká na závěr Dušan Kašický.

Působení FC Odra Petřkovice v Moravskoslezské fotbalové lize

5 sezon, 119 utkání (60 výher, 21 remíz, 38 proher), skóre 209:161, 201 bodů

Nejvíce branek za klub v MSFL: Radovan Lokša (30 gólů)
Nejvíce odehraných zápasů za klub v MSFL: Marek Neumann (101 zápasů)
Nejstarší hráč v historii: David Levčík (43 let a 272 dnů)
Nejmladší debutant v historii: Daniel Kotala (16 let a 257 dnů)
Nejvyšší výhra: 6-0 (FC Odra Petřkovice vs FK Mohelnice), 16. kolo sezony 2017/2018
Nejvyšší prohra: 6-1 (FC Fastav Zlín vs FC Odra Petřkovice), 14. kolo sezony 2016/2017
Nejvyšší návštěva: 584 diváků (FC Odra Petřkovice 2-2 FC Hlučín, 24.09.2016)