Nový ročník MSFL je za dveřmi, do bojů zasáhnou čtyři nová mužstva

28.07.2022 | Matěj Šoba
ilustracni_foto_praporek.jpg

Po zhruba dvou měsících se vrací třetí nejvyšší fotbalová soutěž Moravy a Slezska. I v letošním ročníku, stejně jako v tom posledním, se představí osmnáct celků. Celkem čtyři celky soutěž opustily, a čtyři nové týmy postoupily. Z F:NL sestoupily dva kluby z Čech, tudíž na exligové celky navíc se mohou těšit jen fanoušci ČFL-A a ČFL-B.

Do MSFL 2022/23 vstoupí jako nováčci vítězové Divizí D, E a F, a navíc také čtvrtý celek Divize F, který odkoupil licenci od Vratimova. Nově se tedy představí FK Hodonín – mistr Divize D, SK Hranice – mistr Divize E, 1. BFK Frýdlant nad Ostravicí – mistr Divize F a MFK Vítkovice, které nahradí zmiňovaný Vratimov.

Pojďme se podívat na nováčky, jaká byla jejich cesta do MSFL. Začněme mužstvem, které jako první mělo jistotu postupu. Byl to jihomoravský celek z Hodonína.

Hodonín Divizi F vyhrál s velkým přehledem. O mistrovském titulu bylo rozhodnuto již dvě kola před koncem. Hráčům se podařilo vykopat v sezóně 68 bodů, díky kterým si zajistili návrat do třetí nejvyšší soutěže po třech letech. Jihomoravský celek své domácí zápasy musel odehrávat na náhradních hřištích, jelikož jejich stadion U Červených domků byl vlivem tornáda zničen. Dobrou zprávou však ale je, že nyní už je znovu opraven a připraven být využíván. MSFL tak budou hrát znovu na svém trávníku.

Druhým jistým účastníkem Moravskoslezské fotbalové ligy se staly SK Hranice. Fotbalový tým, který se nachází na jihu Olomouckého kraje si svůj postup zajistil díky 63 získaným bodům v Divizi E. Hranice postoupily z divize do třetí ligy po 15 sezónách. Od sestupu v roce 2007 se hraničtí fotbalisté umístili nejlépe na čtvrtém místě Divize E, a to dokonce dvakrát. Nejprve se to podařilo v sezóně 2012/13, podruhé pak v ročníku 2018/19. Klubové barvy jsou modrá, červená a bílá.

1. BFK Frýdlant nad Ostravicí se na rozdíl od prvních dvou celků představí v MSFL úplně poprvé. Od vzniku samostatného Česka si totiž moravskoslezské družstvo zahrálo nejvýše divizi, naopak nejníže se dostalo do I. A třídy. Posledních sedm sezón se však Frýdlant držel ve 4. nejvyšší soutěži, a nakonec se dočkal i samotného postupu. Ze všech tří soutěží, ze kterých se postupovalo, to měl tým z východu republiky nejtěsnější. Druhý Bohumín totiž nasbíral jen o dva body méně a třetí Polanka zaostávala o body čtyři.

Posledním novým mužstvem v ročníku 2022/2023 budou MFK Vítkovice. Ostravský klub má bohaté zkušenosti jak s třetí ligou, tak také s druhou nejvyšší soutěží. Mužstvo se do MSFL vrací po šesti letech. Tři roky se drželi hráči Vítkovic ve druhé lize, pak ale sestoupili a působili dva roky v Divizi F. Ač skončili na čtvrtém místě, dostala se jim nabídka z Vratimova k odkoupení licence. Vítkovičtí neváhali, možnosti využili, a tak je budeme vídat tuto sezónu jakožto čtvrté nové mužstvo třetí ligy.