Milan Volf: Jsme na tom lépe, než v minulé sezoně

22.07.2020 | Ondřej Hlaváč
znojmo.png

Fotbalový klub ze Znojma prochází obdobím změn. Po loňském sestupu z Fotbalové národní ligy hospodaří se skromnějším rozpočtem a došlo také ke kompletní obměně hráčského kádru. Hlavní kouč a místopředseda představenstva Milan Volf navzdory potížím ale odhodlaně tvrdí: "Hráčsky jsme na tom lépe, než v minulé sezoně," a dodává: "Cíl je pohybovat se v první polovině tabulky!" Mužstvo je postaveno převážně z mladších hráčů, které chce klub ukázat a poté nabídnout klubům ve vyšší soutěži. "Rád pracuji s mladými ambiciózními hráči, kteří jsou hladoví po úspěchu a mají cíl hrát profesionálně fotbal," říká v exkluzivním rozhovoru pro MSFL.cz znojemský kouč.

Jaké je atmosféra a nálada mezi znojemskými fanoušky před začátkem nové sezony?
Někteří jsou netrpěliví a těší se, až soutěž začne, a někteří zvědaví, jak vše zvládneme. A někteří nepřející, jako všude na světě.

Víte, jak bude vypadat rozpočet v nadcházející sezoně? A máte ho pokrytý?
Na naplnění rozpočtu pracujeme, oslovujeme sponzory a věříme, že náš největší partner, město Znojmo nám příští kalendářní rok pomůže ještě víc. Samozřejmě obrovský díl podpory v dnešní době nese na sobě majitel klubu, pan Tunka. Bez něho by se MSFL ve Znojmě nehrála.

Radnice kvůli několikatisícovému dluhu odmítla klub podpořit milionovou dotací. Došlo k dohodě s radnicí?
V současné době je fotbal podporován městem v mládežnických kategoriích, za což jsme šťastní. Bez podpory města bychom nebyli schopni mít tolik mládežnických družstev a trenérů a hrát nejvyšší moravské soutěže.

Stát se snaží klubům pomoci programem COVID-Sport, ve kterém bude na dotacích údajně rozdělena miliarda korun. Zapojí se klub do tohoto programu?
Máme v plánu se zapojit do programu. Přiznám se ovšem, že toto řeší jiní členové v klubu.

Na jednu stranu je klub v ekonomicky těžké situaci. Město odmítlo podpořit družstvo dospělých, ekonomické zmrazení země zasáhlo také majitele a obchodní partnery klubu. Na druhou stranu tvrdíte, že jste ani neuvažovali o tom, že byste se nepřihlásili do MSFL. Proč jste o udržení MSFL tak stáli?
Protože udržet se v soutěži je jednodušší, než do ní postoupit. Pokud bychom se dobrovolně vzdali MSFL, hůře bychom sháněli hráče, partnery a mohlo by se stát, že bychom v divizi hráli i několik dalších sezón, než by se podařilo postoupit zpět.

Vzhledem k současné ekonomické situaci by bylo pochopitelné, kdyby se současný majitel chtěl klubu zbavit. Hledáte aktivně zájemce, který by klub převzal?
Zájemce nehledáme, ovšem nebráníme se jednání s případnými zájemci. Za celou dobu, co působím v klubu, se žádný solidní zájemce neobjevil.

Během přestávky způsobené nemocí COVID-19 jste spustili prodej klubových šál na podporu klubu. Už jste stihli akci vyhodnotit?
Byl to spíše takový marketingový tah, nepočítali jsme, že by se prodejem šál zvýšil rapidně přísun financí. Nemáme tak širokou fanouškovskou základnu, jako Bohemka nebo kdyby podobnou akci spustila Slavia či Sparta. Tam by potom jistě mohli hovořit o nezanedbatelné finanční podpoře. My šály ze speciální edice věnujeme i současným partnerům, kteří nás podporují a tím vlastně zachraňují klub.

Ještě před zastavením fotbalových soutěží nastoupil do klubu znojemský odchovanec Martin Hudec. Jeho angažmá ale po několika měsících skončilo. Můžete objasnit důvody?
Martin i klub měli jiné představy a tak jsme se nedohodli na pokračování. Není třeba za tím hledat něco neobvyklého. To se stává běžně v životě, že smlouvy se neprodlužují. Myslím si, že Martinovu práci ovlivnila doba COVIDu a tak nemohl skutečně ukázat, co umí.

V červnovém rozhovoru pro webové stránky Znojma jste vyjádřil snahu nastartovat klub i marketingově. Jak se vám v této oblasti daří?
Za mě jsem spokojený. Domluvil jsem se na spolupráci v klubu s několika lidmi, co mají zájem pro klub pracovat a nasměrovat ho, aby jsme zlepšili a zvýraznili povědomí klubu u fanoušků či veřejnosti. Cesta to ovšem není jednoduchá a rychlá. Začali jsme více na našich stránkách informovat veřejnost o dění v mužích i v mládeži, chystáme se na úvodní mistrovský domácí zápas, kdy pracujeme na nové hudbě, novém nástupu hráčů, programu před utkáním i o přestávce. Dále chceme zlepšit internetové stránky a více se prezentovat v médiích. Je toho hodně, na čem pracujeme, ale výsledky se dostavují pomalu.

Stanovil jste klubu velký cíl. Překonat loňský rekord v návštěvnosti, kdy do Blanska přišlo fandit 1420 diváků. Jak této ambiciózní návštěvy chcete dosáhnout?
Vybrali jsme datum 25. září, kdy chceme překonat metu 1 500 diváků. To k nám přijede jihlavské béčko. Myslím si, že již mohu prozradit, že pracujeme na představení nové klubové hymny, kterou složí a zazpívá bývalý hráč SC Znojmo právě před tímto utkáním a v poločasové přestávce bude mít ještě vystoupení. Tento datum a na tento zápas budeme neustále zvát diváky, aby se dostal do podvědomí širokého spektra veřejnosti a aby chtěli být součástí rekordu. Chystáme samozřejmě i tombolu, zlevněné vstupné a další věci, které by pomohly splnit stanovený cíl. V neposlední řadě se o překonání rekordu a pozvánku pro diváky budou starat sami hráči svými výkony. Pokud budeme hrát v popředí tabulky, bude splnění cíle o to jednodušší.

V létě opět došlo k velkým změnám v kádru. Skončila například jedna ze znojemských ikon, Muamer Avdić. Jaké jsou vaše ambice v nové sezoně?
V prvé řadě se pohybovat bez stresu ze sestupu. Domnívám se ale, že již v dnešní době jsme na tom hráčsky lépe, než v minulé sezóně a tak můj dnešní cíl je pohybovat se v první polovině tabulky. Pracujeme stále na příchodu hráčů a tak se může stát, že náš cíl bude ambicióznější.

V kádru máte jak zahraniční tak české hráče. Je dlouhodobou znojemskou koncepcí zviditelňování neznámých českých i zahraničních hráčů, na kterých následně vyděláte prodejem?
Ano, snažíme se do kubu přivést mladé, nadějné hráče s vidinou jejich prodeje. Z MSFL odcházejí hráči i do první ligy a tak se snažíme v prvé řadě hráče vychovat v klubu nebo přivést hráče odjinud. Já rád pracuji s mladými ambiciózními hráči, kteří jsou hladoví po úspěchu a mají cíl hrát profesionálně fotbal. Velkou šanci dostat se do profi fotbalu mají letos František Malár a Milan Moravec. Když ostatní mladí hráči uvidí, že to jde i z našeho klubu, věřím, že na sobě budou pracovat, aby se dostalo i na ně. Novinkou je angažování sportovního manažera Jakuba Prokeše.

Příprava na novou sezonu je teprve na začátku a ve vašem dresu hraje spousta zahraničních hráčů. Jejich jména místním fanouškům nic neřeknou. Můžete některého z nich vyzdvihnout a poradit fanouškům, na koho se v nové sezoně zaměřit?
Nebudu žádného hráče vyzdvihovat, nebylo by to, dle mého, fér vůči ostatním hráčům. Ti, kteří v klubu zůstanou, budou mít naši důvěru a pak záleží jen na nich, jestli dokáží sami zaujmout svými výkony fanoušky a mít možnost hrát ve vyšší soutěži. Všem hráčům to přeji. To by ukazovalo na výbornou trenérskou práci celého realizačního týmu a samozřejmě i manažerskou.