Kryštof Pospíšil: Je to poučení do dalšího života

30.10.2018 | Alena Gajdůšková
valmez.jpg

Spolu s Dominikem Pěničkou a Radimem Michálkem je jedním z trojice hráčů, který musel po nepovedeném začátku sezony opustit kabinu Valašského Meziříčí. V exkluzivním rozhovoru pro MSFL.cz se Kryštof Pospíšil rozpovídal o svém nepovedeném angažmá, o fungování valašského klubu i o své nejasné budoucnosti.

Jak se vám hrálo pod trenérem Bedrichem? Někteří lidé poukazují na jeho vulgární chování.
No, kde bych přesně začal. Každý trenér má svoje specifické vlastnosti. Někdo je kamarádský, někteří si nechávají od svých hráčů odstup, aby k němu cítili respekt. Každý se chová jinak a každého trenéra si pod něčím v paměti uchováte. Neříkám, že si mi hrálo špatně, nebo naopak dobře. Každý fotbalista to má v hlavě nastavené podle sebe, na každém se kritika z úst trenéra projeví jinak. Někdo to tolik nevnímá, na druhém se to zase značně podepíše. Jak jsem říkal, chovaní a přístup, na to ať si každý udělá názor sám, bez jakékoliv pomoci. Ale všechno má svoje určité meze. Co je moc, je moc. Občas si to ani ti trenéři sami sobě nedokážou připustit.

Po odchodu sportovního manažera Býmy to jde s Valašským Meziříčím z kopce. Smířili se se sestupem a letošní sezónu už chtějí věnovat pouze přípravě na tu přístí v divizi.
Abych pravdu řekl, sám jsem nevěděl nějakou dobu, co jsem byl v klubu, jaké má Valašské Meziříčí například vedení. Dokonce jsem se to dozvěděl až po odvolání trenéra, takže co se dělo před tím, než jsem do Valašského Meziříčí přišel, nemůžu posoudit, jestli to jde z kopce nebo nejde, koneckonců i minulou sezónu bojoval o setrvání v MSFL. A to že sezónu odpískali, si nemyslím, že je to hlavně vůči klukům dobře. Nedařilo se, ano, nezískávaly se body a předvedená hra hlavně doma byla taky katastrofální, ale stále bych stál za tím, aby kluci bojovali do posledního kola a o každý bod. Na to je čas potom v letním období, i kdyby zůstal kádr, v divizi by se neměli čeho obávat.

Jak to vypadá s novým angažmá u tebe a tvých bývalých spoluhráčů (Pěnička, Michálek)?
S klukama jsem v neustálém kontaktu, individuálně trénují a ladí formu na zimní přípravu. Určitě nechtějí, aby vypadli z nějakého svého běžného sportovního rytmu. Co se o nových angažmá týče, každý se pokoušíme něco hledat, a snad se v zimě objevíme na soupisce nějakého klubu. Když budu mluvit za sebe, tak konkrétní, ani kdybych chtěl, tak ještě nebudu. Sám totiž nevím, co se bude dále dít.

Když se ohlédneš, hodnotíš zpětně angažmá ve Valašském Meziříčí jako chybu?
Žádné ze svých angažmá určitě jako chybu nikdy hodnotit nebudu. Bylo to moje rozhodnutí, kam chci v létě zamířit. Pořád je to třetí liga, a pořád se to jevilo lépe než hrát další rok Juniorskou ligu. Je to dospělý fotbal, snad v každém týmu mají ligové hráče, kteří už mají ledacos odehrané v nejvyšší české soutěži. Před sezónou jsem se hrozně těšil, že poznám nové lidi. Našel jsem si zde taky hodně nových kamarádů, u kterých vím, že si budeme mít nadále co říct. Za což jsem hrozně rád. Ale je pravda, že odtud si ponesu hlavně poučení do normálního života, po tom všem jak to skončilo.

Proč se ve Valašském Meziříčí tak moc mění kabina? Vím, že jsi přišel také až v létě, ale nebylo těch nových tváří příliš?
Abych řekl pravdu, byl jsem taky překvapený, když jsem se dozvěděl o tom, kolik lidí před přípravou odešlo. Skoro všichni, zůstalo jenom pár lidí, kteří jsou spojení s klubem už delší dobu. Nevím, co je k tomu vedlo, ale asi k tomu byl nějaký důvod. Určitě to není dobré, když musí trenér sám před sezónou hlavně řešit to, s kým by to měl vůbec hrát. V přípravě tomu moc nenasvědčovalo, že by to měl být nějaký problém, že nás přišlo mnoho nových tváří. Zápasy se nám dařily, co se týče po herní stránce. Měli jsme mladý tým, ale vnitřně jsem cítil, že to půjde, když budeme předvádět to co v přípravě, a doufat že se na nás taky někdy usměje to potřebné štěstí. Zlom přišel před prvním mistrákem, kdy nám scházelo pět lidí ze základní sestavy. Od té doby se to jenom vezlo. A dopadlo to tak, jak to dopadlo. Myslím, že všichni tuhle nepřehlédnutelnou věc už dávno zaregistrovali.

Jaký je nyní tvůj vztah ke klubu?
Vedení klubu přeji do dalších let jen to nejlepší a hodně fotbalových úspěchů. A klukům, kteří se jak to tak vypadá fotbalově zvedají, aby získali co nejvíce možných bodů.