Karel Hladiš: Postup Líšně? Začínáme jednat

14.11.2018 | Ondřej Hlaváč
lisen.jpg

Po konci podzimní části sezony se v čele Moravskoslezské fotbalové ligy objevil nečekaný lídr. SK Líšeň pod trenérem Miloslavem Machálkem uhrála osmatřicet bodů a začíná podnikat kroky k profesionalizaci klubu a postupu do Fotbalové národní ligy. Předseda klubu Karel Hladiš jedná s partnery, městem i druholigovou Zbrojovkou. Na druhou stranu ale připouští, že o vyšší soutěž nebude brněnský klub usilovat za každou cenu. "Pokud se nepodaří vytvořit odpovídající podmínky, nemá cenu jít do něčeho, co musí skončit fiaskem, ať již výsledkovým nebo finančním," říká v exkluzivním rozhovoru pro www.MSFL.cz.

Po podzimní části je SK Líšeň jednoznačným lídrem soutěže. Jde také o historicky nejlepší podzim Líšně v MSFL. Jak podzim hodnotíte?
Muži vedou MSFL o 8 bodů, béčko vede 1. A třídu, ženy ve druhé lize bojují s Pardubicemi o postup do první ligy a dorost U19 v MSDL na prvním a druhém místě má stejně bodů s Opavou a bojuje o možnost postupu do první celostátní ligy U19. Žáci v MSŽD U15 sk. D mají jedno utkání k dobru a 6 bodů ztrátu na baráž o MSŽL U15. Máme v soutěžích 31 družstev, i ostatní si vedou docela dobře. Udělali jsme novou umělou trávu, dokončujeme další dvě kabiny pro hráče v tribuně, stavíme novou kabinu pro natáčení videa z utkání. Z tohoto pohledu nemohu být nespojen.

Ptám se ale především na výsledky třetiligového týmu. Očekával jste, že budete přehrávat soupeře a po podzimu povede ligu o osm bodů?
Když jsme před dvěma lety angažovali trenéra Machálka, měli jsme 7 bodů po podzimu a mizivou šanci na záchranu. Pan Machálek prohlásil, že má výzvy rád, ale že nás upozorňuje, že chce Líšeň zachránit, ale v dalším roce bojovat o postup. Po záchraně loni skončil v uvozovkách až třetí. Díky spolupráci hlavně se Zbrojovkou Brno se podařilo kádr ještě doplnit a výsledkem je letošní první místo po podzimní části soutěže. Ovšem že to v polovině roku bude vedení o osm bodů nemohl nikdo očekávat. Ale je to jen polovina soutěže a bude velmi těžké toto vedení udržet.

Klubu také vzrostla průměrná návštěvnost. Přikládáte vyšší divácký zájem pouze lepším výsledkům nebo dlouhodobé práci s fanoušky?
Je to zásluha A mužstva a hlavně trenéra Machálka, který mužstvu ordinuje útočnou kopanou, o čemž svědčí 40 vstřelených branek v patnácti utkáních, což se divákům líbí a nacházejí si cestu do Líšně i ze vzdálenějších míst.

Poslední roky se řeší na konci sezony otázka, zda bude chtít vůbec někdo postoupit do Fotbalové národní ligy. Pokud soutěž vyhrajete, jste na postup připraveni?
Ještě je před námi mnoho zápasů, takže mluvit o postupu je předčasné. Pravdou ale je, že je třeba se již brzy přihlásit do licenčního řízení. Kdybychom skončili na postupovém místě, zjistili bychom, zda jsme schopni splnit náročné podmínky licenčního řízení. Stejně jako je před námi ještě mnoho zápasů, je před vedením SK Líšeň ještě mnoho jednání o vytvoření podmínek pro případný postup do Fortuna národní ligy. Pokud by se podařilo získat souhlas a podporu Zbrojovky, Města Brna, získat prostředky na dostavbu areálu SK Líšeň a finanční pomoc podnikatelů v Brně a to vše najednou, uvažovali bychom o postupu. Pokud se nepodaří vytvořit odpovídající podmínky, nemá cenu jít do něčeho, co musí skončit fiaskem, ať již výsledkovým nebo finančním.

Rozumím, že druhá liga je především o dostatečných financích. Dokážete nyní odhadnout, s jakou pravděpodobností jste na vyšší soutěž připraveni?
Víme přesně, co je třeba dobudovat v areálu, aby prošel licenčním řízením. Máme na dobudování areálu na podmínky druhé ligy od roku 2006 zpracovaný projekt, schválený panem Drábem z FAČR. V září 2018 byla v Líšni na naše pozvání komise z FAČR, která nám písemně potvrdila, co je už dostačující a je třeba dobudovat, zpracovali jsme žádost na MŠMT, budeme hledat možnost dofinancování z města Brna po ustavení vedení města. Finance na provoz je třeba v případě postupu do druhé ligy výrazně navýšit, tady teprve po ukončení poloviny soutěže, vzhledem k našemu postavení v tabulce, začínáme jednat. Takže v této chvíli nemůžeme říci, že jsme připraveni, ale začínáme jednat se všemi zainteresovanými o možnosti navýšení rozpočtu SK Líšeň.

Po vydařeném podzimu může nastat vyšší zájem o vaše nejlepší hráče. Udržíte Přichystala, Kršku a ostatní opory?
Máme zájem, aby co nejvíce hráčů zůstalo v Líšni, a věříme, že většina hráčů bude chtít dobrou sezonu u nás dokončit. Nevylučuji, že někdo může odejít do vyšší soutěže. Například Přichystal zpět do Zbrojovky Brno. Pokud budou dobré výsledky, je možné opět nějaké hráče do Líšně přivést.

Funguje nějaká hráčská spolupráce se Zbrojovkou? Budete stát o její prohloubení v případě postupu?
Spolupráce se Zbrojovkou Brno funguje na velmi dobré úrovni již od roku 1996, věřím, že k oboustranné spokojenosti bude fungovat, ať se budeme pokoušet o postup, či nikoliv.

Jaká je dlouhodobá vize líšeňského klubu? Máte jednu z nejširších mládežnických základen nejen v MSFL, budujete zázemí, stoupáte tabulkou... je tím vysněným cílem první liga?
Líšeň začínala v roce 1990 obnovením SK Líšeň s jedním škvárovým hřiště, muži A a B, dorostem a žáky, všichni hráli nejvýše městský přebor a v Brně bylo 30 mužstev ve vyšších soutěžích. Dnes máme 31 soutěžních družstev i díky tomu, že jsme se dohodli se Zbrojovkou na spojení ženské kopané, aby se zvedla její úroveň. Od té doby jsme asi čtyřicetkrát postoupili do vyšší třídy, ale také asi čtyřikrát sestoupili a po čase opět postoupili. Také se účastníme soutěže Old Boys v městě Brně a máme družstvo futsalu. Dlouhodobá vize, kterou 29 let v Líšni rozvíjíme, je vychovávat mládež a to i tu, která fotbalově není na špičkové úrovni, ale má zájem v Líšni hrát. Nejlepší mládežníky doporučujeme zdarma do Zbrojovky a naopak hráčům, kteří se neuplatní ve Zbrojovce, nabízíme uplatnění v Líšni. Souběžně s tím chceme budovat areál tak, aby odpovídal soutěžím, které hrají mužstva SK Líšeň. Až doposud je to vše na amatérské bázi a nyní zvažujeme, jestli se pokusit vstoupit do profesionální soutěže. Vycházíme z předpokladu, že v Brně musí Zbrojovka hrát první ligu a Brno by mělo mít jednou druhou ligu, aby měla Zbrojovka s kým spolupracovat na výchově mladých hráčů. A pokud o tento model bude v Brně obecně zájem, nebráníme se tomu, aby se jednou hrála druhá liga v Líšni. Ale hlavní dlouhodobá vize fotbalu v Líšni je uvedena v logu našeho webu SK Líšeň - dobrý fotbal v Brně.