Jan Trousil: Pokusíme se zabojovat o druhé místo

29.11.2018 | Alena Gajdůšková
vyskov.jpg

Jan Trousil odehrál v první lize v dresu Brna a Slovácka během dvanácti sezon 249 utkání a vstřelil 16 branek. Závěr kariéry dohrál ve Vyškově, kde se stal následně také hlavním koučem. Po třech letech, stále sedící na lavičce Vyškova, tvrdí: "Práce mě pořád naplňuje." Ve Vyškově dostal za úkol postavit ambiciózní mužstvo, do kterého začlení mladé nadějné zahraniční hráče. Nyní stojí před velkým a těžkým úkolem od majitele vyškovského klubu. "Ambice majitele klubu je postup do druhé ligy v horizontu dvou let," říká Jan Trousil v exkluzivním rozhovoru pro www.MSFL.cz.

Martin Chalupecký: Chceme se stát líhní profesionálních fotbalistů

V kádru MFK Vyškov se v průběhu posledních sezon vystřídalo několik zahraničních hráčů. Klubová přestupová politika, ambice i vize nás zaujaly natolik, že jsme se rozhodli položit několik otázek také jednateli klubu Martinu Chalupeckému.

Pan Trousil v našem rozhovoru potvrdil, že ambice vyškovského klubu jsou vyšší než třetí liga. Přihlásíte se již letos do licenčního řízení?
Určitě můžu potvrdit, že naše ambice jsou vyšší. Nicméně je to fotbal a musíme si to vybojovat nejdříve na hřišti. Herně se nám letos sice daří, ale výsledkově jsme zatím spíše za naším očekáváním.

Profesionální soutěž je náročnější i z pohledu zázemí a musí být splněna řada kritérií pro udělení licence. Probíhají již nějaké přípravné práce?
Ano probíhají. Současné kapacity zázemí by pro druhou ligu nestačily, a proto řešíme jejich rozšíření tak, abychom případně tyto podmínky dokázali splnit hned v prvním, případně v druhém roce.

Do klubu přichází mnoho zahraničních hráčů. Někteří se neuchytí a někteří jsou velkým přínosem. Například levonohý stoper Mohamed Tijani. Do klubu údajně přicházejí na doporučení majitele. Kdo je majitelem vyškovského klubu?
Z těch hráčů, které jsme zde měli, bylo zatím bohužel minimum na doporučení majitele. Brzdí nás vízový proces. Jako amatérský klub nemůžeme žádat o sportovní víza. Díky tomu se nám zatím nepodařilo dostat požadované hráče do ČR. Majitelem je Kingsley Pungong, majitel skupiny Rainbow. Spolupracuje s kluby po celém světě, historicky umístil už desítky hráčů do USA, Evropy nebo Číny. Má obrovské kontakty a těšíme se, až se nám podaří dostat vytipované hráče, kteří hrají například v jeho klubu v Kamerunu, ale také v reprezentacích. Mohlo by se jednat o rozdílové hráče, kteří před sebou můžou mít velkou budoucnost.

Jaká je celková vize a plány majitele s klubem MFK Vyškov?
Chceme se stát líhní profesionálních hráčů. Hrát ve Vyškově bude pro hráče znamenat vysokou možnost posunout se dopředu. Chceme, aby se to vědělo a chodili k nám pouze takoví hráči, kteří mají ty nejvyšší ambice. U nás mají téměř stoprocentní jistotu, že pokud budou mít výkonnost, bude se o nich vědět ve světe.

Jak hodnotíte vystupování Vyškova v MSFL v polovině soutěže?
Chtěli jsme se dostat k metě třiceti bodů, takže spokojenost s body není.

A jak jste spokojený s výsledky?
S výsledky spokojeni nejsme, ale určitá spokojenost panuje s herním projevem. Problém je v tom, že jsme si kromě zápasu v Uničově vytvořili v každém utkání dostatek šancí, ale produktivita byla špatná. To nás stálo minimálně osm bodů.

Vrcholem podzimu pro fanoušky i celý klub byl zápas s Viktorií Plzeň. Jak jste si zápas užil?
Zápas s Plzní si užil celý region. Byla to odměna za výkony v poháru. Pro všechny to byl zážitek.

Vyškov patří ke klubům, kde dostávají příležitost mladí a talentovaní hráči. Jak se vám s mladými pracuje?
Máme druhý nejmladší kádr v MSFL. Chybí nám jeden zkušený hráč, který by je v určitých fázích utkání ukočíroval. Ale jinak se s mladými pracuje velmi dobře. Chtějí se zlepšovat, což je pro Vyškov velice dobře.

Seženete takového hráče pro jarní odvety?
S hráči v kontaktu jsme. Otázkou je, jestli se to podaří dotáhnout do konce. Hráči zájem mají, ale ne všichni jsou z našeho regionu, takže musíme zvážit i finanční hledisko. V současné době je velice těžké sehnat dobré hráče, protože raději odejdou do Rakouska hrát nižší soutěže za slušné peníze. Ale to je prostě obraz současného amatérského fotbalu. Hráči nejsou a bude hůře.

Ve Vyškově se také objevuje a také zase mizí spousta cizinců. Není s mladými zahraničními akvizicemi problém v komunikaci nebo začleněním do české kabiny?
Domluvím se s nimi anglicky, v tom problém není. V kabině je vše v pohodě. Někteří zapadnou hned, některým to trvá déle a pak to řešíme s vedením klubu. Jsou pracovití, ale musí se přizpůsobit naší mentalitě. Chci, aby se naučili česká slovíčka, která se používají ve fotbale.

Jak tyto hráče do klubu vybíráte?
Hráče nám posílá majitel klubu. Je pak na mně, jestli tu zůstanou nebo se vrátí zpět.

Velmi zajímavě se mi jevil Mohamed Tijani. O tomto levonohém stoperovi údajně uvažovali v Liberci. Myslíte, že má na to prosadit se mezi profesionály?
Tijani je velice zajímavý hráč. Je mu jednadvacet let, ale je velice fyzicky připravený na mužský fotbal. Je jen otázkou času, kdy nám odejde do vyšší soutěže.

Ještě bych se zeptala na jednoho konkrétního hráče. Radek Látal nastupoval již před třemi lety v MSFL, vloni byl ve druholigových Pardubicích, kde se příliš neprosadil. Pod vámi má v průměru 59 minut na utkání. Jaké jsou jeho přednosti a slabiny a myslíte si, že se v budoucnu prosadí do prvoligové Sigmy?
Latoše jsem chtěl. Je to zajímavý hráč. Začátek mu nevyšel podle našich představ, ale posledních pět kol odehrál velmi dobře. S jeho pracovitostí se může do Sigmy dostat, ale musí ustálit svou výkonost. Předností je jeho fyzický fond, zarputilost a kopací technika. Slabiny má každý z nás a o nich ví Latoš sám. Pracuje na jejich odstranění.

Už víte, kteří hráči budou chtít zkusit vyšší soutěž nebo naopak o které nebudete mít zájem vy?
Zájem o pár hráčů je, ale my se pokusíme zabojovat o druhé místo, proto se budeme snažit kádr udržet a ještě posílit. Hlavně o útočníka, nejlépe dva.

V klubu máte odkoučovaných 88 zápasů, což odpovídá necelým třem sezonám. Naplňuje vás stále práce ve Vyškově? Déle než vy se ze současných koučů u kormidla drží Libor Smejkal ve Velkém Meziříčí a Jindřich Lehkoživ v Hulíně.
Práce mě pořád naplňuje, jsem rád, že jsem po konci kariéry dostal možnost trénovat muže ve třetí lize.

Jaké jsou dlouhodobé plány klubu. Je v možnostech Vyškova v nejbližších letech útočit na postup do profesionálního fotbalu? Jsou vůbec takové ambice nebo považujete třetí ligu za současný vrchol?
Ambice majitele klubu je postup do druhé ligy v horizontu dvou let.

Ve třetí lize působíte několik let. Nejprve jako hráč, nyní jako trenér. Můžete tedy srovnat Vyškov s ostatními kluby. Jak si podle vás v rámci třetí ligy vede, co se týče zázemí, rozpočtu, podpory města a fanoušků?
Vyškov si ve třetí lize vydobyl za krátkou dobu působení v této soutěži respekt, ale určitě bych chtěl, aby se posunul výše. Třetí liga má své stabilní týmy, které prokazují kvalitu dlouhodobě. Velké Meziříčí, Líšeň, Kroměříž. My chceme k té trojici doskočit.

V příští sezoně bude mít MSFL osmnáct účastníků a do soutěže se zapojí opět juniorky profesionálních týmů. Co si o této změně myslíte a zvedne se zapojením profesionálních klubů úroveň MSFL?
Jsem rád, že se soutěž rozšíří. Bude více zápasů. V současné době je špatné, že máme od desátého listopadu pauzu čtyři měsíce. Je to strašně dlouhá pauza. Rozšířením se alespoň zkrátí. Co se týče béček ligových týmů, určitě to bude oživení a také určitá šance pro hráče z ostatních týmů, aby se dostali do profi fotbalu. Budou více na očích ligovým skautům a trenérům.

Máte za sebou bohatou profesionální kariéru. Máte ambice trénovat v profesionální soutěži a byl jste již blízko nějakému klubu?
Jako hráč jsem vždy měl ty nejvyšší ambice, to samé platí jako trenér. Nebaví mě dělat nic na půl. Když bude možnost trénovat první nebo druhou ligu, tak tu výzvu rád přijmu.