Jan Silný: V Kroměříži jsou ty nejvyšší ambice

10.10.2019 | Ondřej Hlaváč | Zdroj fotografie: facebook.com/Photojohny/
2019-10-10-jan-silny.jpg

V Moravskoslezské fotbalové lize odehrál 105 utkání a vstřelil 90 branek. Patří mezi nejlepší střelce soutěže v její historii. Střeleckou formu prokazuje již pátou sezonu, přesto stále neudělal trvalý krok do profesionálního fotbalu. O dosavadní kariéře i osobních ambicích jsme si povídali s Janem Silným, útočníkem Hanácké Slavie Kroměříž.

Začnu asi tou nejčastější otázkou, kterou si kladou fanoušci, kteří sledují MSFL. Proč stále hrajete jen třetí ligu?
To je těžká otázka. Nicméně jsem zastáncem názoru, že raději budu hrát nadstandardně třetí ligu, než střídat ve druhé. Možná taky na víc nemám. Ale to musí posoudit jiní.

Řešil jste nějaké nabídky na přestup před startem aktuální sezony?
Nějaké nabídky jsem řešil, ale asi jsem prokletý. Vždy se najde něco, na čem to shoří. Možná taky proto hraji jen třetí ligu.

Máte ještě ambice hrát profesionální ligu?
Byl jsem téměř rozhodnutý, že už ne. Že se chci posunout v jiných věcech. Prošel jsem ale těžkým životním obdobím a vše se u mě z minuty na minutu změnilo. Teď vím, že bych to chtěl určitě zkusit znovu a zakousnout se do toho.

Takže asi nemáte prozatím v plánu odejít do rakouské nižší soutěže jako spousta jiných českých hráčů. Finančně by to bylo jistě zajímavé.
Rakousko mě zatím rozhodně neláká. V Kroměříži jsem po této stránce spokojený.

Působil jste několik měsíců ve druholigovém Sokolově. V 11 startech jste zaznamenal 2 branky. Proč nedošlo k prodloužení spolupráce?
V Sokolově jsem ne úplně dobře chytil začátek svého angažmá. Pak už jsem moc nehrával a tím pádem jsem nebyl moc spokojený. Nabídku na prodloužení jsem dostal, ale po zvážení jsem ji odmítl a raději se vrátil do Kroměříže.

Napadá mě podobnost vaší kariéry s jiným elitním hráčem Moravskoslezské fotbalové ligy. Aleš Krč také potvrzuje své střelecké schopnosti několik sezon, v profesionální soutěži ale nasbíral pouhých pět startů za béčko Sparty. Je to tím, že cesta z MSFL do profesionálního fotbalu je opravdu těžká a mezi druholigovými a třetiligovými hráči je velký výkonností rozdíl?
Souhlasím, Aleš je výborný hráč. Možná měl podobný osud jako já a třeba mu i chybělo štěstí a pak už začalo být pozdě na pouštění se do nějakých velkých dobrodružství. Nemyslím si, že rozdíly mezi hráči ve druhé, třetí nebo první lize jsou tak obrovské. Spíše si myslím, že je to o tom, že tihle hráči úplně jinak trénují a je o ně i daleko lépe postaráno. Je to ale jen můj názor.

Jak byste zhodnotil sám sebe. Kde vidíte své největší fotbalové přednosti a v čem byste se naopak rád zlepšil?
Mé největší přednosti vidím asi v rychlosti a důrazu. Největší problém bude levá noha a technika celkově.

Přejděme ke klubovým ambicím. Kroměříž měla vlažný start do soutěže, ale mužstvo si sedlo a výsledky se dostavují. Jaké jsou ambice a cíle Hanácké Slavie v letošním ročníku? Bavíte se v kabině o postupu?
V Kroměříži jsou, a pokud se nic nezmění, tak i budou jen ty nejvyšší ambice. Přiznávám, že se v kabině sem tam o postupu bavíme.

Máme odehráno 11 kol. Jaké týmy jsou podle vás hlavními kandidáty na postup?
Myslím, že to bude hodně vyrovnané až do konce, ale na největšího kandidáta na postup bych pasoval Sigmu nebo Baník.

Letošní ročník byl rozšířen o juniorky profesionálních klubů. Jak tuto změnu vnímáte? Je soutěž oproti předchozím sezonám kvalitnější?
MSFL je tento rok nejsilnější od doby, co ji hraji. A určitě největší podíl na tom mají právě ligové béčka.

Líbí se vám město Kroměříž? A jak ve městě trávíte volný čas?
Kroměříž je opravdu krásné město. Rád si s klukama zajdu na kafe nebo na pivo.

Co vás baví kromě fotbalu?
Mám spoustu dalších koníčků. Nejvíc si odpočinu u rybaření nebo u jiných sportů.

Jste fanouškem některého z českých klubů? Vím, že v zahraničí fandíte Realu Madrid, je to tak?
Ano, v zahraničí fandím Realu Madrid. Nejsem rozhodně nějaký fanatik, ale v Česku je mi sympatická Viktoria Plzeň.

A jakého útočníka rád sledujete a fandíte mu?
Jsem velký fanoušek Cristiana Ronalda. Sleduji ho od mala a budu mu fandit do konce kariéry.