Hranice skoro vyřadily Karvinou, Frýdek dotahoval dvoubrankovou ztrátu

18.08.2022 | Matěj Šoba
molcup_hranice_karvina.jpg

Do prvního kola MOL Cupu se dostalo jedenáct zástupců MSFL. Své utkání týmy odehrály v úterý a ve středu. Do druhého kola se podařilo postoupit šesti z nich, naopak pohárová cesta skončila Hranicím, Uherskému Brodu, Velkému Meziříčí, Vítkovicím a Hodonínu.

Hranice doma přivítaly Karvinou, která ještě minulou sezónu hrála Fortuna ligu. Do zápasu lépe vstoupili hráči Hranic, kteří se dostali do vedení přesným zásahem Rolince. Vedení si borci drželi téměř do konce poločasu, pak ale přišlo vyrovnání ve 41. minutě, když se prosadil Motyčka. Krátce po začátku druhého poločasu hosté dokonali obrat a v 52. minutě byl tak příznivější stav pro favorita z Karviné. Hranice však svůj boj nevzdaly a 6 minut před koncem základní hrací doby se podařilo Lukáši Hapalovi srovnat. Jelikož se v prodloužení o vítězi nerozhodlo, na řadu přišly penalty. Tam však bohužel byl úspěšný pouze střelec druhé hranické branky. Naopak hosté se trefili pokaždé. Hranice tak vypadly v dramatickém zápase s Karvinou až na penalty.

O den dříve než ostatní svůj pohárový duel sehrál také Uherský Brod, který doma přivítal Vyškov. Zde to takové drama nebylo, jelikož jedinou branku se uherskobrodským fotbalistům podařilo vstřelit až v samém závěru, ale branka již neměla téměř žádnou váhu, jelikož v tu dobu už Vyškov vedl s náskokem tří branek. V brance druholigového Vyškova se předvedl brankář Filip Jícha, který ještě minulou sezónu bránil svatyni Uherského Brodu.

Dál se nepodařilo postoupit ani Velkému Meziříčí. To prohrálo se Startem Brno. Hned v úvodu se hosté dostali do slibně se rozvíjející akce, avšak skórovat se nepodařilo. Naopak z protiútoku akci úspěšně zakončil Kaláb a poslal Brno do vedení. Série dobrých šancí pokračovala, především na hostující straně, avšak gól né a né padnout. A tak se podruhé prosadili domácí, když se brněnský kapitán Avdič prosadil z rohu. Asi deset minut po začátku druhého poločasu se podařilo Partlovi snížit. V závěru zápasu pak ale uhasly naděje Velkého Meziříčí, když se podruhé v zápase trefil Kaláb a zajistil svému mužstvu postup dál.

Velice zajímavé utkání sledovalo 320 diváků v Tasovicích. Po padesáti minutách to vypadalo, že je o všem rozhodnuto. Hodonín vyhrával 3:0, navíc domácí Tasovice hrály bez vyloučeného Cihláře. Jenže právě o minutu později už na tabuli svítilo 1:3, když svůj gólostroj rozjel Pavel Lapeš. V 78. minutě padla druhá branka, tu vstřelil Vasina. Vyrovnávajícího gólu se pak domácí fanoušci dočkali až v nastaveném čase druhého poločasu, kdy se prosadil znovu Lapeš. Červenalo se také na straně hostů, kdy kouč Pavol Švantner neovládl nervy a za zničení nosiče na pití o střídačku si vysloužil od sudího Jakuba Rosického červenou kartu za nesportovní chování. Zápas tak šel do prodloužení. Nejprve se prosadili znovu domácí, když Lapeš dovršil hattrick. Ve 113. minutě pak Lapeš přidal ještě svou čtvrtou branku zápasu. O tři minuty později se sice trefil také Tomáš Langer, na straně Hodonína, ale to už o ničem nerozhodlo. Hodonín si tak svůj dobře rozjetý zápas sám prohrál a v MOL Cupu bohužel skončil.

V souboji dvou týmů z MSFL byly úspěšnější Kvítkovice. Ty zajížděly na půdu nováčka MSFL - do Vítkovic. Soupeři, kteří se brzy potkají také v mistrovském zápase v lize, si to tak mezi sebou rozdali už nyní v MOL Cupu. O tom, že hosté postoupí však nebylo hned jasno. Ještě v 62. minutě byl výsledek nerozhodný 2:2, pak už ale udeřili dvakrát jen hosté a vykopali si tak postup do druhého kola.

A konečně se dostáváme k zápasu, kde z hřiště neodcházel celek z MSFL jako poražený. Ve Speřicích, kam zajížděly Rosice, sice v poločase ukazovala světelná tabule výsledek 0:0, to však hosté hned v první minutě druhého půlky změnili, když se trefil Tomáš Selinger. Rosice pak přidaly ještě další tři branky a odjížděly domů s úsměvem na tvářích.

Spokojeně odjížděl určitě také Hlučín, který porazil Bohumín rozdílem tří branek. První branka padla už ve druhé minutě, kterou vstřelil Putyera. Jediným negativem je, že si ze zápasu odnesl červenou kartu Dominik Mládek, který si tak v dalším pohárovém zápase nezahraje.

Uničov zajížděl na půdu divizního Šumperku jako favorit. V zápase diváci viděli jedinou branku, když se v 60. minutě prosadil Tomáš Komenda. Třetiligový celek z Olomouckého kraje tak postupuje do druhého kola MOL Cupu stejně jako minulý rok, kdy vyřadil Bílovec.

Kroměříž byla jediné mužstvo MSFL, které bylo do prvního kola napřímo nasazeno, kde na něj čekal Nový Jičín. První větší šanci měli domácí fotbalisté, když se Hurta jen těsně netrefil k pravé tyčce kroměřížské branky. První gól ale slavili až hosté, když se hlavou trefil Šimon Chwaszcz. Nový Jičín však nedával znát, že hraje o soutěž níž, v 64. minutě donutil Martin Zagol k pohotovému zákroku Lebánka. Definitivně o postupu Kroměříže se rozhodlo až v závěru, když se míč po prudké střele Votavy odrazil od Martina Hýla do vlastní branky.

Frýdek-Místek se potkal s Kozlovicemi. Na stadionu sledovalo velké drama 360 diváků, možnost byla ale zápas sledovat také na nově vzniklé televizní platformě - facr.tv, kde byl k dispozici komentovaný stream. Z první branky se radovali domácí příznivci, když se ve 27. minutě trefil Galetka. O dvě minuty později se dostal míč ke Kaďorkovi, a ten v samostatném úniku přehodil brankáře Frýdku a Kozlovice už vedly 2:0. Po poločase se však hosté semkli a podařilo se jim snížit, když se v 55. minutě trefil Martiník. S Frýdkem už to vypadalo bledě, avšak v nastavení měl k dispozici standardní situaci. K ní se postavil Patrik Rubý a střelou kolem zdi dostal míč do sítě. V prodloužení se nakonec podařilo Frýdku ještě jeden gól přidat, když se tři minuty před koncem radoval Tomáš Hykel.

Los druhého kola proběhne na ČT Sport 26. srpna v 11:55.