David Oulehla: Když dá hráč v MSFL 15 branek, určitě to už není náhoda

12.06.2023 | Ondřej Hlaváč
david-oulehla.jpg

David Oulehla zažil rušné jaro. Nejprve skončil v Baníku Ostrava, kde působil v roli asistenta Pavla Hapala, aby se pět kol před koncem Fortuna národní ligy ujal jihlavské Vysočiny. Dvakrát dovedl mladý tým k vítězství, třikrát odešel poražen. To hlavní se ale devětatřicetiletému kouči podařilo a Jihlavě druhou ligu zachránil. "Naše hra měla kvalitu a potřebné parametry," hodnotil spokojeně předseda klubu Lukáš Vaculík změny, které nový kouč do klubu přinesl. Spolupráce tak může pokračovat i v nové sezoně. David Oulehla je známý svým nadšením pro technologie, datovou analýzu a obrovským rozhledem. Pravidelně sleduje také hráče v Moravskoslezské fotbalové lize.

Podařilo se vám zachránit Vysočinu Jihlava ve druhé lize. Jak náročný to byl úkol?
Jednalo se o krizovou situaci, která není jednoduchá pro nikoho. Funkcionáře, trenéry ani hráče. Nejhorší byl velký počet zraněných hráčů v můžstvu tři dny přes zápasem s Třincem. Nebyla skoro žádná alternativa na dostřídání nebo možnost něco změnit některým hráčem. Nakonec nastoupil i Zoubele, který měl prasklý meniskus a hrál s velkou bolestí. Bylo strašně těžké hráče zvednout. Všichni si uvědomovali, co by znamenalo ztratit pro Jihlavu druhou ligu. Nakonec se mužstvo herně zvedlo a udělali jsme šest bodů, které stačily na záchranu. Jsem moc rád, že se to podařilo.

Působil jste po boku Pavla Hapala a Pavla Vrby v Baníku Ostrava. Klub disponuje mnohem větším rozpočtem a logicky i technologie, které jste měl v Baníku k dispozici, byly asi na vyšší úrovni.
Musím říci, že Jihlava má stejné možnosti jako Baník. To mě mile překvapilo. Máme Catapulty, VEO kameru na monitoring tréninku a zápasu, INSTAT a spolupracujeme s firmou 11hacks. Máme špičkovou posilovnu, regeneraci i tréninkové plochy. Jihlava je opravdu po této stránce ligová. Jedna věc je to mít a ta druhá s tím opravdu pracovat na denní bázi. A pracovat s tím efektivně. Jsou to věci, co ve druhé lize nejsou a já je mám rád. Vážím si toho, že je mohu využívat. Svět je ale ještě úplně jinde. To si musíme v ČR uvědomit.

Pro nákup hráčů a hledání posil jsou data v dnešní době důležitá. Jdou koupit nebo sehnat podrobnější data pro třetí ligu, která vám prozradí zapomenutý klenot?
Myslím, že ve třetí lize, pokud nejde o záložní týmy, tak data nejsou. Takže jde o to mít kontakty a vidět týmy naživo.

Hledáte už posily pro novou sezonu? A budete lovit hráče i ve třetí lize?
Ano. V první řadě je potřeba složit dobře realizační tým. To je teď klíčové. Tým má své přednosti, ale určitě se o doplnění mužstva bavíme a už na tom pracujeme. Příchody ale musí mít hlavu a patu a jsou tam jisté aspekty, které jsou pro nás důležité. Aby nový hráč pro nás měl smysl. Určitě v MSFL najdete zajímavé hráče. Ale pro nás je důležité, když hráče přivedeme, abychom na něj dokázali dosáhnout ekonomicky. Když se pak prodává, máte z něj další finance nebo hráčskou kompenzaci. Jihlava má vlastní akademii a prvotně se chci dívat tam. Zapojení mladých odchovanců je pro mě priorita. Tým ale musí být skladbou vyvážený, jenom mladí to nezvládnou.

Vidíte tedy v MSFL dostupné hráče, kteří by mohli Jihlavě okamžitě pomoci?
Ano, jsou tam. Ale jak jsem již říkal, nemá cenu dělat hráče na hostování, když na něj pak nedosáhneme dál. Budete ho rok posouvat nahoru a on vám pak zadarmo odejde nebo se vrátí do mateřského klubu. To je lepší pracovat s vlastním odchovancem, pokud má předpoklady. Samozřejmě byly a budou výjimky. V Jihlavě jsou kromě dvou, tří hráčů všichni kmenovými hráči klubu. To je pro nás strašně důležité.

Jak moc jsou vlastně dostupní hráči z třetí ligy pro druholigové týmy? Hatí přesuny do vyšší soutěže spíše cena, kterou chtějí třetiligové kluby, nebo například neochota nebo pohodlnost hráčů změnit působiště?
Většinou se dá nějak domluvit, když jsou obě strany rozumné. Ale financí na transfery je prostě málo. Potom hraje roli, kam jdete hrát. Pokud to jsou přední týmy druhé ligy, tak vás i solidně zaplatí. Jinak je pro vás ekonomicky zajímavější třetí liga. Chodíte do civilního zaměstnání a k tomu hrajete fotbal. Dohromady si takový hráč vydělá víc.

Celkově máte velký přehled o hráčích napříč soutěžemi. Kolik zápasů v Moravskoslezské fotbalové lize jste letos viděl?
Nevím přesné číslo, ale opravdu hodně. Pravidelně jsem jezdil do Hlučína, na béčko Baníku nebo na Velké Meziříčí. Viděl jsem i utkání v divizi. Těch utkání je hodně. Mám v počítači databázi a po každém utkání, pokud se mi líbí nějaký hráč, tak si ho dám do seznamu.

Jak MSFL vnímáte? Na Twitteru jste zmínil velký rozdíl v kvalitě a dynamice oproti Fotbalové národní lize. A jak moc se změní nároky na hráče, který z třetí ligy přestoupí do FNL?
MSFL je kvalitní soutěž. Mezi každou soutěží je rozdíl. Pokud ale postoupíte do druhé ligy a máte slušně složený tým, můžete obstát. Největší rozdíl je v rychlosti hry a připravenosti. Týmy z třetí ligy trénují po práci a méně než týmy ve druhé lize. Tam většina týmů funguje profesionálně. Mohou mít tedy klidně v týdnu i šest až osm tréninků, což týmy ve třetí lize nemají. Tam vidím největší rozdíl. V profesionálním týmu máte i dva dny po sobě dvoufázový trénink. Nároky na hráče jsou o hodně výš.

Kdybyste měl říct jedno jméno, které vás v MSFL letos zaujalo. Kdo by to byl a čím si vás získal?
Těch jmen je určitě víc. Jednoznačně nejvíc mě však zaujal Daniel Smékal. Je to hráč s velkou perspektivou a měl již dlouho hrát minimálně druhou ligu. Je to dávno, co MSFL naprosto přerostl. Je to pracovitý útočník s dobrým pohybem. Umí hrát jeden na jednoho a má výborné chování v pokutovém území.

Daniel Smékal měl v béčku Baníku Ostrava výbornou sezonu. Podobně vyčnívali také Marek Jaroň, Jakub Drozd, Dominik Holaň nebo brankář Martin Hrubý. Měli by bojovat o místo v Baníku Ostrava nebo by jim prospělo hostování ve druhé lize? MSFL jim příští sezonu bude určitě malá.
Jednoznačně co jméno, to zajímavý hráč. Říkal jsem to a řeknu znovu. Banik je top klub a v jeho DNA by mělo být zapracování odchovanců. Baník má dobrou mládež a kvalitní mladé hráče. Každý hráč má svůj jedinečný vývoj a každý musí mít jinou cestu. Je to otázka citu a dobrého načasování. Upřímně tady mi od Baníku chybí letos jasná vize. Nešel bych cestou postupu béčka do druhé ligy, nechal bych je v MSFL a vždy vybrané hráče posunul do druhé, potažmo první ligy na hostování. Ideální by bylo mít tam pak trenéra, který by pracoval ve prospěch klubu a hráčů. Vytáhnout hráče z domácího prostředí, změna kabiny a vyrovnání se s dalšími překážkami jinde je žádoucí pro rozvoj hráče. Ale zase pokud dáváte takového hráče na hostování, musí být jasná jeho pozice v týmu. Nikdo vám negarantuje, že bude hrát, ale musí být snaha mu to otvírat a pracovat s ním. Pokud to má být hráč A týmu Baníku Ostrava, určitě se prosadí. Pokud ne, těžko bude mít místo v ligovém týmu. Je ale potřeba to vyhodnocovat s rozumem, nemusí si všechno vždy sednout a i přesto hráč může mít kvalitu. Nebo mu to může trvat déle. Baník má okolo sebe hodně týmů, se kterými se dá efektivně spolupracovat. Je to můj názor, ale tito hráči mohli dnes být už úplně jinde.

Jde o budoucí prvoligové opory Baníku Ostrava?
Všechny tyto kluky a i další v Baníku bych chtěl mít ve svém týmu. Jsou charakterově zdraví a velmi pracovití. Mají kvalitu a půjde pouze o jejich správné načasování - kam, kdy a jak. Daniel Smékal a Petr Jaroň už měli být jinde. Myslím úplně jinde, tam se to nepovedlo. Snad v létě udělají správný krok, aby se jejich kariéra pohnula opět vpřed. Martin Hrubý udělal mega pokrok. Víťa Baránek ho hodně posunul. Ten by měl jít chytat druhou ligu jako Antonín Kinský ze Slavie. Jakub Drozd a Dominik Holaň jsou hodně zajímaví kluci. Drozd šel do Táborska brzo, celkově to nezvládl a trošku mu to ublížilo. Ale teď bylo vidět, ze to byl zase on. Otázka je, jak si to Banik vyhodnotí. Jestli půjde do áčka, jestli bude trojka za Kaločem a Boulou. U Holaně to stejné. Je to lehké hodnotit, ale někdy se ty vaše kroky a záměr prostě nepovede. To je i u nás trenérů. Baník je top klub, nejlepší, ve kterém jsem pracoval. Rád bych se tam jednou vrátil. Ten klub má obrovský potenciál a zůstane vám pod kůží.

Fanoušci Baníku na konci sezony volali po tom, aby dostali příležitost ve skupině o záchranu právě mladí odchovanci. Měli hráči na konci sezony podle vás dostat více prostoru?
Já to chápu. Buď máte opravdu snahu těm mladým dávat šanci a dostávat je tam, anebo to děláte jen na oko, abyste měl klid od fanoušků. Aby to jako vypadalo. Pokud je tam máte od začátku a upřímně s nimi pracujete, tak ti kluci se tam pomalu dostávají. Hrají vám v průběhu deset, patnáct, dvacet minut. Víc a víc. Pokud vím, že jsem defenzivní štít a jsem štít číslo dva, ten předemnou hraje v základu a je lepší, nebo není lepší, ale trenér mu věří, tak vím, že až dostane karty nebo se zraní, jdu hrát já. A pokud bude konec sezóny a ten hráč se zraní, nebo ho trenér nenasadí do sestavy a nedá tam mě, ale kluka z béčka jen proto, že to chtějí fanoušci. Za mě je to takto špatně. Vy musíte zapracovávat ty kluky do týmu celý rok. A dávat je tam v momentě, kdy věříte, že na to opravdu mají. Víte, že když vám odejde defenzivní štít, tak za něj máte připravenou dvojku, která to po něm převezme a potom už tam máte odchovance, který mu kryje záda. Za dva tři roky koncepční práce jste najednou jinde. Já jsem byl vždy pro zapracovávání mladých hráčů. Ale bez zkušených a střední generace to také nejde. Je potřeba najít balanc. Poslední zápas o sestup s Vlašimí jsme v Jihlavě měli v sestavě tři devatenáctileté kluky a v průběhu tam šel sedmnáctiletý Filip Šancl. Když tomu věříte, jde to. Ale musí být v týmu balanc a musíte si to postupně chystat.

Jednou z komet, která letos v MSFL zazářila, je jednadvacetiletý srbský útočník Miloš Kapur v dresu Blanska, který vstřelil v premiérové sezoně 18 branek. Viděl jste ho hrát?
Jméno samozřejmě registruji, MSFL hodně sleduji. Ale Blansko je jediný tým, který jsem letos naživo hrát neviděl.

Nejlepším střelcem v MSFL je v letošní sezoně Šimon Chwaszcz. Střelecký potenciál prokazoval několik sezon, ve Zlíně se do prvního týmu ale neprosadil a ve druhé lize šanci také nedostal. Podobně se nedaří vystřílet se z MSFL ani Janu Silnému, který dal v MSFL již více než 100 branek. V MSFL zůstal i Aleš Krč. Proč alespoň druholigové kluby tyto hráče tak dlouho opomíjely?
Šimon je strašně zajímavý hráč. Znám ho herně dlouho. Hodně jsem ho sledoval v Líšni, kde se moc neprosadil. Silný byl v Líšni top, od přestupu do Jablonce se ale hledá. Je to jak jsem říkal, posun hráče je i o štěstí. Aby si sednul s trenérem, aby mu sedlo prostředí, spoluhráči. Musí se sejít více věcí. Když toho hráče děláte, musíte vědět, jak hrajete a co vám přinese. Silný se mi líbil i v Jablonci, pak se vyměnil trenér a sázel úplně na jiné hráče. Ve fotbale to tak prostě funguje. Je to normální kolorit. Když dá hráč v MSFL patnáct a víc branek, tak to určitě už není náhoda. Stejně jako liga muže najít hráče ve FNL, tak pro FNL najdete hráče v MSFL.

Poslední dvě sezony se rozstřílel také osmadvacetiletý Antonín Plichta v nedalekém Velkém Meziříčí. Může takový hráč Jihlavě reálně pomoci?
Ano viděl jsem ho několikrát. Je to zajímavý hráč s dobrou statistikou. Ale je ve věku, kdy už to perspektivní asi nebude. Škoda, že to u něj nepřišlo a pár let dříve.

V MSFL graduje boj o záchranu, kde jsou namočené Velké Meziříčí i Nové Město na Moravě. Oba kluby jsou Jihlavě blízko a hraje za ně několik jejích odchovanců. Bude pro rozvoj jihlavský mladíků komplikace, pokud z MSFL sestoupí?
Byl bych rád, kdyby se aspoň jeden tým zachránil. Hlavně Velké Meziříčí máme hodně blízko a je možnost tam poslat obehrát mladé kluky. Uvidíme jak to dopadne.

V těchto klubech v uplynulé sezoně mají slušné herní vytížení mladíci Tomáš Franěk, Pavel Vacek nebo Jakub Novotný. Všichni tři prošli mládeží Jihlavy. Mají potenciál pro profesionální fotbal?
Tomáš Franěk s námi část týdne trénoval, má něco zajímavého. Hodně se vytáhl a je pohybově neurovnaný. Tam to bude chtít čas. U Pavla Vacka a Jakuba Novotného nevím, nejsem schopen to vyhodnotit, protože jsem je neviděl tak často. Nebylo by to fér.

Zajímavé a stále mladé hráče se dá najít i v kádru Kroměříže a Hlučína. V dresu Hanácké Slavie podává dlouhodobě dobré výkony Michal Cupák, v Hlučíně vypadají zajímavě Adam Zajíček nebo Ondřej Moučka. Jak vnímáte kádry aspirantů na postup?
Ano ano. Souhlasím. Obě mužstva jsou zajímavá. Vyvážená a dobře vedená. Obě mají slušné zázemí. Myslím si, že Kroměříž je malinko dál. Ale Hlučín se mi hodně líbil herně i týmovým duchem. Kromeříži v minulosti postup vždy o kousek utekl. Letos si myslím, ze postoupí. Přechod do druhé ligy ale nebude lehký pro nikoho. (rozhovor vznikal před víkendovým kolem, kdy se rozhodlo o vítězi MSFL - pozn. autora)