Velké zhodnocení podzimní části MSFL

29.11.2019 | Ondřej Hlaváč | Zdroj fotografie: facebook.com/Photojohny/
zlinb.jpg

Podzimní část Moravskoslezské fotbalové ligy skončila. Oslovili jsme jednotlivé účastníky letošního ročníku, aby zhodnotili své podzimní vystupování a připojili také ambice pro jarní odvety. Zájem o udělení profesionální licence pro Fotbalovou národní ligu přiznala Odra Petřkovice a Frýdek Místek. O vyšší soutěž by pravděpodobně stáli také v olomoucké Sigmě, i když trenér Augustin Chromý o postupu nemluví. Většina mužstev se tak soustředí především na záchranu soutěže. "Sestupový klíč je v této sezoně hodně tvrdý," říká trenér Velkého Meziříčí Libor Smejkal. Svých nadějí na záchranu se nevzdávají ani v posledním Dolní Benšově. "Nic nebalíme! Před námi je ještě celé jaro," říká odhodlaně Jan Adamík, sekretář klubu.

Zástupci klubů odpovídali na tři níže položené otázky:
1. Jak hodnotíte vaše podzimní výkony a umístění?
2. Jaké jsou vaše ambice a cíle v letošním ročníku?
3. Budete v letošní sezoně usilovat o udělení profesionální licence pro Fotbalovou národní ligu?

Petr Táč (předseda FC Odra Petřkovice, 2. místo, 31 bodů)

V některých venkovních zápasech jsme mohli být bodově efektivnější, ale ke konci podzimu jsme měli zajímavou vítěznou šňůru. Těšíme se na jaro, kdy budeme chtít navázat na předváděnou hru doplněnou o góly, které jsme začali dávat až ke konci podzimní části. Chceme zlepšit proměňování šancí, které jsme si dokázali vytvořit v téměř každém zápase.

Ambicí je hrát líbivý fotbal s hráči, kteří mají potenciál se v budoucnu uplatnit v profesionálních soutěžích. Konečné umístění do pátého místa bude považováno za úspěch.

Budeme usilovat o udělení profesionální licence.

Daniel Černaj (sportovní ředitel MFK Frýdek - Místek, 3. místo, 31 bodů)

Podzim se dá rozdělit na takové dvě základní části. A to utkání doma, kdy až na zápasy s Otrokovicemi a Zlínem B jsme všechny vyhráli, což je určitě pozitivní. Z domácích zápasů jsme získali dvacet bodů, a to je dobrý počin. No a co se týče utkání venku, tak tam bych to rozdělil na více částí. Na střetnutí, která se nám opravdu povedla. Tam řadím naše zápasy v Petřkovicích, herně a výsledkově se nám povedl zápas na Baníku B, herně jsme soupeře přehráli v Dolním Benešově, leč tam jsme se bohužel nedokázali prosadit střelecky. A pak už to jsou utkání, která se nám vyloženě nepovedla, ať už v Uničově, které jsme vůbec nezvládli, tak i ve Znojmě, kde jsme hráli velmi dobrý první poločas. Vedení a celý zápas jsme nakonec ale ztratili. Další duel pak byl v Kroměříži, kde jsme sehráli špatně přístupově první půli. A určitě, co se týče herní složky, tak naše nejvydařenější střetnutí podzimu jsme odehráli v Blansku, i když jsme si neodvezli ani bod.

Cíle před sezonou byly umístění do čtvrtého místa v tabulce a zapracovat do týmu vlastní odchovance, což se nám daří. Jakub Mikulenka (ročník 2002) se ukazuje fantasticky. Má velké předpoklady pro velký fotbal, což dokázal v posledních zápasech MSFL, kde se již dostal do základní sestavy. A hlavně chceme hrát ofenzivní fotbal, který se bude líbit našim skvělým fanouškům.

Po právě skončené podzimní části MSFL si musíme vše vyhodnotit. Probrat výkony hráčů, kteří jsou u nás na hostování a zda budeme o jejich služby i nadále stát. O licenci si zřejmě požádáme. I vůči naším fanouškům jde o povinnost. Nejdříve ale musíme vyřešit důležitější věci v klubu, než je otázka postupu.

Augustin Chromý (trenér SK Sigma Olomouc, 5. místo, 29 bodů)

Škoda, že jsme nezvládli lépe závěr, mohli jsme být výše. Na to, že jsme odehráli utkání v devadesáti procentech s hráči, kteří hráli doposud jen v dorostu nebo juniorskou ligu, si vedeme dobře.

Naše ambice zůstává. Jako vždy bojujeme o co nejvyšší příčky.

SK Sigma Olomouc již profesionální licenci má.

Petr Čejka (ředitel FC Slovan Rosice, 6. místo, 29 bodů)

Vzhledem k zisku dvou bodů z úvodních čtyř kol a kvalitě letošního ročníku MSFL, hodnotíme naše umístění po první polovině sezóny velmi kladně. Celkově byl rok 2019 pro rosický fotbal víc než vydařený. Co se týče samotných výkonů, až na několik výjimek jsme předváděli atraktivní fotbal, byť tomu naše skóre neodpovídá. Stejně jako na jaře v divizi jsme se snažili hrát rychlý útočný fotbal, který vychází ze zabezpečené obrany. Zatímco defenziva nám fungovala skvěle i na podzim, směrem dopředu už to tak dobré nebylo. Vše je ale dáno velkým kvalitativním rozdílem mezi celky divize a MSFL.

Naše ambice jsou předvádět divákům kvalitní fotbal a jednoznačným cílem klubu stále zůstává záchrana, o kterou bychom však chtěli na jaře hrát co nejkratší dobu.

O udělení licence pro FNL nepadla v klubu dosud jediná zmínka, až teď při našem rozhovoru. Ne, o licenci usilovat nebudeme.

Daniel Tchuř (trenér FC Baník Ostrava, 7. místo, 28 bodů)

doplněno 10. 12. 2019 Jako nováčci soutěže jsme očekávali, že MSFL nebude pro naše hráče jednoduchá soutěž. Ve všech klubech, mimo ligových béček, působí hráči, kteří mají za sebou prvoligové nebo druholigové angažmá. Nebo hráče, kteří už spousty let působí v téhle soutěži. Takže zkušenost, chytrost, vyzrálost jsou na straně těchto týmů. Pár zápasů ze začátku nám trvalo, než se hráči rozkoukali, ale postupem času jsme získávali na jistotě. Jako trenér bych byl samozřejmě spokojenější, kdybychom měli o několik bodů více, ale celkově s podzimem můžeme být relativně spokojeni. Naše podzimní výkony byly v některých zápasech velmi slušné a ty jsme potvrdily i třemi body. Byly i zápasy, které jsme rozehráli povedeně, ale nedokázali je dotáhnout do konce. Ale musím taky zmínit zápasy, které jsme nezvládli a nedokázali se prosadit. Chtěl bych, aby naše výkony na jaře byly vyrovnanější. Postavení v tabulce může svádět k uspokojení, ale bodově je to hodně našlapané - jak směrem do horních pater tabulky, tak i směrem dolů. Pár vydařených nebo nevydařených utkání vás mohou dostat někam jinam. Na jaře očekávám velmi těžké odvety.

Naše cíle jsou co nejdříve se vyhnout bojům o sestupové příčky a prezentovat se v každém zápase hrou, kterou chceme. Ať se kluci nebojí i v těžkých zápasech a pod tlakem hrát svoji hru. A abychom vyprodukovali z kádru hráče, kteří se posunou do našeho A mužstva a nebo třeba do druhé ligy.

Tahle otázka je spíš na management klubu, konkrétně nedokážu odpovědět.

René Horákovský (předseda SFK Vrchovina Nové Město na Moravě, 9. místo, 25 bodů)

Podzim hodnotím jako vcelku zvládnutý, splnili jsme cíl a jsme v klidných vodách. Zlepšili jsme se v obranné části a nedostávali jsme tolik gólů jako na jaře. Rezervy jsme měli v domácím prostředí, které jsme ale kompenzovali nečekanými zisky z hřišť soupeřů. Osobně jsem nečekal tak vysokou porážku od Otrokovic, ale nakonec se nám povedl pěkný zápas s Blanskem a do zimní přestávky vstupujeme s relativním klidem.

Rádi bychom do jarní části vstoupili úspěšně a drželi se v klidném středu tabulky. Cílem je samozřejmě záchrana a účast v příštím ročníku.

O profesionální licenci žádat nebudeme. Náš stadion nesplňuje parametry na druhou ligu. Postupnými kroky se snažíme stadion zlepšovat, ale vše je závislé na penězích a ty se u nás na malém městě shání velice těžce. Je zde rozpracovaná studie na modernizaci části stadionu u nově stavěné sportovní haly. Tak věříme, že se to podaří dotáhnout do konce a přibude zde menší tribuna a nové střídačky.

Libor Smejkal (trenér FC Velké Meziříčí, 11. místo, 23 bodů)

Náš herní výkon byl v podzimní části jak na houpačce. Začali jsme dobře výhrou ve Znojmě, doma to potvrdili s Uherským Brodem a dovezli cenný bod z Uničova. Zlom nastal ve čtvrtém zápase doma, kdy jsme po prvním poločase vedli v derby s Vrchovinou tři nula. Druhý poločas byl jak černý sen, kdy jsme tak tak udrželi remízu. Pak se v klucích něco zlomilo, nevěřili si, herní stránka šla stranou. Kupili jsme hrubky, za které nás soupeři trestali jako s Blanskem, doma se Slováckem a doma v nastavení s Vyškovem, kde jsme vyrobili zbytečnou penaltu a uhráli pouze remízu. Zlepšení opět nastalo po domácí výhře s B týmem Zlína. V Otrokovicích jsme sice prohráli tři jedna, ale herně jsme byli určitě lepší, bohužel jsme nebyli schopni dát góly z vyložených tutovek. Hodně nás nakopla výhra nad tehdy první rezervou Sigmy Olomouc. Pak sice přišla zase zbytečná remíza s Rosicemi, kdy jsme dostali gól v šestaosmdesáté minutě, ale vynahradili jsme si to v Hlučíně, kdy jsme otočili zápas v samotném závěru utkání. No a poslední dva zápasy prohra nula šest doma s Petřkovicemi a tři nula ve Frýdku přesně ukázaly, že nejsme schopni udržet delší dobu formu. Já jsem přesvědčen o tom, že je to v hlavách hráčů. Není možné, aby tak zkušený tým hrál tak strašně nevyrovnaně. Co se týká umístění, tak s ním nejsem spokojen. Chtěl jsem být maximálně do devátého místa tabulky a získat okolo osmadvaceti bodů, protože sestupový klíč je v této sezoně hodně tvrdý.

Cíl je jasný, hned od začátku začít sbírat body, hlavně se soupeři, kteří jsou pod námi v tabulce a vyhnout se nervům se záchranou v závěrečné části soutěže. Tam už to většinou nebývá o tom co umíte, ale velmi často do toho vstupují jiné zájmy. Moje přání by bylo skončit do sedmého místa a to bych považoval v letošní sezoně za velmi slušné umístění. Věřím tomu, že když do toho všichni, včetně mě, dáme maximum zapálení, že se nám to podaří.

O udělení licence určitě usilovat nebudeme.

Jan Ševčík (předseda FC Viktoria Otrokovice, 12. místo, 22 bodů)

V plánu jsme měli získat na podzim pětadvacet bodů, skutečnost je dvaadvacet. Naše výkonnost byla nepravidelná a přístup v některých zápasech byl málo odpovědný.

Cílem v této sezoně je udržení v soutěži z důvodu vysokého počtu sestupujících.

O žádnou licenci nemáme zájem, naše vlastní účinkování v MSFL, vzhledem k přístupu města Otrokovice k našemu fotbalovému klubu, je maximum našich možností.

Břetislav Lekeš (sekretář ČSK Uherský Brod, 15. místo, 17 bodů)

doplněno 11. 12. 2019 Soutěž je velmi hezká a kvalitní i díky tomu, že tam hrají béčka ligových mužstev. Naše hra nebyla na začátku soutěže špatná, pak přišla různá zranění a naše výkony už nebyly tak kvalitní. S umístněním nejsme spokojeni, chtěli jsme mít po podzimní části minimálně o pět bodů více. Bylo to tím, že jsme z venku nedovezli ani bod a doma jsme ztratili body i když jsme vedli a neudrželi jsme výsledek do konce utkání.

Pro nás je jasným cílem záchrana v soutěži. Nechtěli bychom sestoupit z tak kvalitní soutěže.

Nebudeme usilovat o udělení profesionální licence pro Fotbalovou národní ligu.

Pavel Němčický (trenér 1. FC Slovácko, 16. místo, 15 bodů)

Úvod soutěže nás jak herně, tak i výsledkově vcelku uspokojil. Následně i díky mladému týmu jsme měli herní a výsledkový propad. V našem celku chyběla zkušenost starších hráčů, o které by se naši mladíci mohli opřít a získávat do budoucna zkušenosti v MSFL.

Vzhledem k našemu umístění budeme dělat vše pro to, abychom i v následujícím ročníku hráli MSFL.

Kvůli našemu umístění nebudeme usilovat o udělení licence.

Jan Jelínek (trenér FC Fastav Zlín, 17. místo, 14 bodů)

Začal bych umístěním. Tady spokojenost určitě nemůže být. Rozhodně jsme chtěli získat více bodů a nebýt v přímém ohrožení sestupu. V jarní části musíme být produktivnější. Myslím, že jsme nepodali tak špatné výkony, abychom byli na samém chvostu soutěže. Proto věřím, že na jaře přijde zlepšení. A především vyrovnané zápasy tentokrát přetavíme v náš prospěch.

Ambice jsou hlavně výchovné. Vytváříme podmínky pro posun hráčů k A týmu. V tom bychom chtěli pokračovat. Cíle fotbalové jsou jiná věc, určitě nikdo nechce bojovat o záchranu. Nás se to ale týká. Neskládáme však zbraně a budeme se snažit soutěž udržet. Žádný trenér nechce sestupovat. V letošním ročníku může sestoupit až 6 týmů, o to větší dřina to bude. Pozitivum vidím v tom, že máme o co hrát. Vytvořili jsme si na sebe tlak a teď s ním budeme pracovat. Hraní o "nic", jako v juniorské lize, už bylo dost.

Jelikož náš "A" tým hraje Fortuna ligu, tak klub FC Fastav Zlín profesionální licenci má. Pokud se jedná o postupové ambice "B" týmu, tak ty nemáme.

Jan Adamík (sekretář FC Dolní Benešov, 18. místo, 6 bodů)

Hodnocení podzimní části MSFL je při pohledu na tabulku jasné. Poslední příčka mluví za všechny komentáře… Při podrobnějším rozboru této příčiny se však mimo zápory najdou i pozitiva. Tak postupně. Prvním nezanedbatelným momentem byly – přestupy kmenových hráčů kádru – Adamíka, Nováka, Rubého, Strakoše - do konkurenčních klubů. Do nového ročníku jsme vstupovali i se změnou na trenérské lavičce – novým trenérem se stal Dominik Kroupa. Vstup se nám nevydařil, výsledkem bylo po 8. kole odvolání trenéra a mužstvo převzali nový trenér Martin Štverka s asistentem Michalem Spruchem. Mužstvo se dále oslabovalo početnými zraněními hráčů, z kádru vypadli Baránek, Blahuta, Gebauer, Rychnovský, Foitzik a takové ztráty se nedaly nahradit. Navíc se od nás v celém podzimu odvrátilo i fotbalové štěstí. Deprimující je to, že v mnoha zápasech jsme nebyli horší, ale bodů máme opravdu málo! Nevadí, jedeme dál, nic nebalíme, před námi je ještě celé jaro.

Před námi je zimní přestávka, musíme především doléčit zranění hráčů. V rámci našich možností i doplnit a rozšířit hráčský kádr. Zapracovat musíme ve všech řadách. Alarmující je to především v obranné fázi celého mužstva, když si porovnáme, že například za celý loňský ročník jsme inkasovali dvaapadesát gólů a za letošní podzim neuvěřitelných jednačtyřicet! Ve hře je však ještě sedmnáct kol a ty představují jednapadesát bodů a jak se říká: Zajíci se počítají až po honu!

O udělení profesionální licence pro Fotbalovou národní ligu neusilujeme, pro tuto soutěž nejsou v našem klubu podmínky.

Zbývající oslovené kluby (Blansko, Uničov, Hanácká Slavia Kroměříž, MFK Vyškov, Znojmo a Hlučín) na naše dotazy nereagovaly.